Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Proširili područje potrage

Ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe o potonulom talijanskom tegljaču: "Nije bitno gdje je potonuo, pokušavamo što prije pomoći"

Potraga za članovima posade potonulog talijanskog tegljača je u tijeku. Siniša Orlić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, gost je Dnevnika Nove TV.

Na crti razgraničenja između Hrvatske i Italije u Jadranskom moru potonuo je talijanski tegljač. U tijeku je potraga za članovima posade. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš ovim je povodom razgovarao sa Sinišom Orlićem, ravnateljem Uprave za sigurnost plovidbe.

"Budući da su Italija i Hrvatska podijelile Jadransko more na zone odgovornosti, a mjesto nesreće se nalazilo točno na rubu zona, reagirale su obje središnjice - i ona u Rijeci, i ona u Rimu. Nije bitno gdje se nesreća dogodila, pokušavamo što prije pomoći", rekao je Orlić o uključenosti hrvatskih brodova u potrazi.

Pročitajte i ovo Iz prevrnute jedrilice kod Pule spašeno pet osoba - 4 Dvije osobe u bolnici Kako je izgledala akcija spašavanja prevrnute jedrilice? Sekunde do spasa posadi su djelovale kao vječnost

"S obzirom na to da se područje potrage širi prolaskom vremena, mogućnost pronalaska unesrećenih smanjuje se. Proširili smo područje potrage na kvadrat od nekakvih dvadesetak milja", rekao je. "Prvi spašeni pronađeni su relativno blizu mjesta nesreće, ostala tijela bila su nekoliko milja od potonuća".

"Vrijeme je relativno dobro, puhala je danas tramontana - vremenski uvjeti su relativno dobri, neočekivano dobri na otvorenom moru za ovo doba godine", dodao je.

Koordinacija iz zraka i s mora

Potrage kod nesreća na moru gotovo pa i nisu moguće bez odgovarajuće potpore iz zraka.

"Da, bez zračne komponente teško je to sve skupa izvesti. Osim brodova, u potrazi sudjeluje helikopter talijanske obalne straže, jedan njihov brod te naš zrakoplov Pilatus, zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", objasnio je Orlić.

"Sve se usklađuje putem nacionalnih centara, u ovom slučaju to je nacionalni centar u Rijeci", dodao je. 

Koji je uzrok nesreće?

Što se uzroka nesreće tiče, Orlić je rekao da će se službena istraga provesti. "Teško je sada nagađati, postoje nekakve indikacije da je tegljač počeo primati vodu u krmi. Zbog čega, ne znamo, provest će se istraga pa ćemo ako bude moguće ustanoviti uzrok nesreće", rekao je. "S obzirom na dubinu mora od jednog kilometra, biti će teško, ali istraga će se provesti".

Pročitajte i ovo Milovan Zelenović pozvao policiju Kapetan koji je pronašao tijelo u Dunavu: "Šetali smo po palubi i vidjeli kako voda nosi tijelo. Bilo je u stanju raspadanja"

"Potraga će se nastaviti i po noći, u početku je sudjelovalo 6 brodova, naš brod Danče i zrakoplovne jedinice. U ovom trenutku tragaju 3 broda, brod Danče i talijanski brod obalne straže. Upućen je naš brod obalne straže Omiš, koji bi se potrazi trebao pridružiti oko deset sati navečer", dodao je Orlić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene