Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HUP-a je u Dnevniku Nove TV rekao da se nitko tko vrijedno radi ne treba bojati otkaza.


Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak u Dnevniku Nove TV je kazao kako je očito da je rebalans napravljen da bi se prikazalo da su prihodi manji nego se planiralo. Porezno opterećenje je veliko i zato naše gospodarstvo nije toliko konkurentno.

Vezani članci Slika nije dostupna Kuštrak: Novi proračun je pokušaj održavanja statusa quo Slika nije dostupna Rezovi u administraciji biti će nježni

>> Kosor: Ne znamo tko je potpisao priopćenje Svjetske banke

Damir Kuštrak kaže kako Vlada očito nije mogla naći nikakav konsenzus kod koalicijskih partera te da je ovaj proračun isti po strukturi kao svi ostali proteklih sedam godina osim što je sve veći. 'Treba naglasiti da je kriza došla još prije dvije godine a da Vladine mjere za gospodarski oporavak očito ne funkcioniraju', kazao je Kuštrak u Dnevniku Nove TV.

'Postoji puno mehanizama kojima se može čuvati socijalna prava građana  a Svjetska banka je napravila čitav niz studija o stvarima koje nisu dobre u u Hrvatskoj u smislu mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog sustava', istaknuo je predsjednik HUP-a.

Damir Kuštrak ističe kako je realnost da će se svi oni koji u ovoj krizi dobiju otkaz načekati da dobe novu prliku te je istaknuo da samo privatni sektor u Hrvatskoj danas može otvoriti nova radna mjesta.

Predsjednik HUP-a je priznao da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima. 'To je težak problem a u 20 godina nismo se pomakli prema tome da se kaže da onaj koji želi raditi neka radi i zarađuje. Samo se gleda je li onaj koji je zaradio taj novac ukrao i je li lopov. A svaki pravi poduzetnik zapravo malo spava i puo radi i muči se da bi zaradio', kaže Kuštrak.

'U ovoj zemlji nedostaje konsenzus oko temejnih stvari'

Damir Kuštrak kaže kako u ovoj zemlji nedostaje konsenzus glavnih poluga društva oko temeljnih stvari u ovoj državi poput toga imamo mi li pravedan porezni ili socijalni sustav. Smatra da bi HDZ i SDP svakako trebali sjesti zajedno za stol i dogovoriti se oko takvih stvari te ističe da smo u ovih 20 godina imali samo dva konsenzusa: onaj o obrani Hrvatske te o ulasku u EU, odnosno oko posljednjih ustavnih promjena.

Prvi hrvatski poslodavac kaže kako svi oni koji su vrijedni i marljivo rade ne trebaju strahovati od otkaza ali isto tako da oni koji rade nešto od čega nema puno koristi moraju biti toga svjesni.

Kuštrak smatra da nije dobro to što se ministar gospodarstva Đuro Popijač upisao u HDZ jer ovako ispada da ako se želiš baviti nekom javnom funkcijom da moraš ući u stranku.

Predsjednik HUP-a kaže da nema dvije hitne mjere koje bi Vlada trebala odmah pokrenuti nego da ima 20 različitih projekata koji su zablokirani. 'Vlada bi trebala stati iza njih i pogurati ih. Koji god se projekt pokrene uvijek se nađe netko tko kaže da nije dobar, poput Rockwoola, golfa i Cvjetnog prolaza', kaže Kuštrak. Predlaže i da se prodaju manjinski udjeli Vlade u državnim poduzećima od kojih nitko nema koristi a došlo bi se do nešto novaca koji bi pomogli da se smanji ovo zaduženje.

Kuštrak je najavio i da će premijerki Jadranki Kosor prezentirati sve administrativne barijere koje su apsurdne. 'Mi od Vade ne tražimo novce nego da nas pusti na miru da radimo', poručio je Kuštrak te je napomenuo da će sve barijere biti taksativno navedene po ministarstvima te da će se odmah vidjeti što se može brzo ukloniti.