Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramežljivi oporavak

Rezovi u administraciji biti će nježni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državnu administraciju neće pogoditi masovni otkazi. Prerasporediti će se 2.630 službenika i to na principu da će se jedna osoba moći zaposliti tek kad dvoje koji će otići. Najveći dio onih koji će otići, umiroviti će se.

'Državni službenici su ostali na svojim radnim mjestima. Mnogi od njih zato što se jednostavno nisu snašli u toj tržišnoj utakmici da bi svoje usluge ili znanje prodali možda na nekim kvalitetnijim radnim mjestima', kaže ministar uprave Davorin Mlakar.

Pročitajte i ovo RH mora smanjiti administraciju - 3 Otkazi su neizbježni Kako je Hrvatska od druge najbogatije postala druga najsiromašnija nova članica EU-a? Stručnjaci upozoravaju – čeka nas novi vrući krumpir Spajanje vrtića u Slavoniji - 2 Manji trošak javnih ustanova Kad već neće država, oni hoće: Tri male slavonske općine udružile vrtiće i uštedjele na nepotrebnim zaposlenicima

>> Vlada broj državnih zaposlenika smanjila za 387

Državna administracija porezne obveznike stoji 22 i pol milijarde kuna na godinu. Zanimljivo, nakon nekoliko mjeseci popisivanja, Vlada je ustvrdila da je svaki deveti zaposleni u državnim službama - šef. 'Kad nije bilo sredstava ili mogućnosti za njihovo povećavanje plaća, onda smo počeli kreirati neka nova možda nepotrebna rukovodeća radna mjesta', objašnjava Mlakar kako je do svega došlo.

Rezovi u administraciji će biti nježni. Baš kao i u zdravstvu. Spajanjem bolnica ušteđeno je nekoliko stotina milijuna kuna. Sada država planira prodati svoje udjele u tvrtkama do 25 posto po nepoznatoj cijeni. Počinje i rasprodaja vojnih objekata te državnog zemljišta. Sve umjesto žešćih rezova.

'Rekao bih kako se program gospodarskog oporavka provodi jako sramežljivo', mišljenja je Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca. Iza premijerke je krizni porez čija se i veća stopa ukida za nekoliko dana. Uveden je novi obračun plaća, a građanima su oduzete neke povlastice. Ukinuto je ili spojeno 13 agencija, no nitko nije završio na burzi, svi zaposlenici su preraspodijeljeni na druga radna mjesta.

Političari ipak nešto štedjeli i na sebi

'Neke ključne mjere još uvijek nisu provedene, to su prije svega Modeli za pomoć poduzećima u smislu njihova financiranja, fiskalna prilagodba i privatizacija koje nema', kaže Kuštrak. Građevinskoj industriji na koljenima nisu pomogli ni Vladini poticaji za kupnju novih stanova.

Političari su ipak malo štedjeli i na sebi. Nema besplatnog prijevoza, za 10 posto su srezane povlaštene mirovine. Javnim službama ukinuta je božićnica za 2010. godinu. Postavlja se pitanje ima li Vlada snage za velike reforme. 'To bi ih trebalo pitati, ali Vlada bi trebala imati snage jer nam vrijeme jednostavno curi', zaključio je Kuštrak.

Svaki dan u kojem se ništa ne napravi donosi nekoliko milijuna kuna neplaćenih računa, ali i desetak novih otkaza. I sve veću zaduženost zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene