Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak rekao je da u Vladinom prijedlogu proračuna za 2011. godinu nema ništa bitno novog u odnosu na ovogodišnji proračun i da je očito riječ o vladinom pokušaju održavanja sadašnjeg stanja.


Proračun će prema prijedlogu vlade biti praktički isti kao prošle godine, kao i iznos deficita, kaže Kuštrak napominjući da se iz vladina prijedloga ne vidi da će proračun poslužiti provedbi strukturnih reformi. 'Prijedlog je pokušaj održavanja statusa quo, očito je da će se rješenja za izlazak iz krize tražiti drugdje', smatra Kuštrak.

Vezani članci Silvano Hrelja Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa" Premijer Andrej Plenković Ozbiljno upozorenje premijera Plenkovića vezano za cijepljenje: "Nije dobro..."

>> 'Proračun je neprihvatljiv, rebalans će biti nužan'

Komentirajući poruku ministra financija Ivana Šukera da je proračun poruka hrvatskim građanima da će dobiti plaće, mirovine i socijalnu pomoć, a da će Hrvatska uredno ispunjavati svoje obveze, rekao je kako je riječ o redovnim zadacima koje vlada treba ispuniti.

Prema Kuštrakovim riječima, bilo bi zanimljivo čuti što o prijedlogu proračuna misle središnja i poslovne banke, nakon čega bi realnom sektoru bilo jasno što može očekivati u 2011. godini. Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog proračuna za 2011. godinu kojom predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna. Tako bi manjak u proračunu iznosio 14,8 milijardi kuna, odnosno deficit središnje države bio bi 4,3 posto BDP-a. (Hina)