Prema prijedlogu porezne reforme, povećat će se PDV na lijekove. Većinu tih lijekova plaća država, naravno iz naših doprinosa. Hrvatski zdravstveni sustav mogao bi u još veći minus. I to zbog rasta PDV-a na lijekove koji se izdaju na recept.


PDV na lijekove bi od 2018. umjesto 5 trebao iznositi 12 posto, što znači da bi kutija lijekova od 100 kuna s većim PDV-om iznosila 106,66 kuna. Godišnje Hrvatska na lijekove ukupno potroši 5,2 milijarde kuna, a ovo bi značilo poskupljenje od oko 300 milijuna kuna. Ministar zdravlja Milan Kujundžić poručuje kako će o ovom prijedlogu razgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija EMA započela procjenu: Može li koktel antitijela potpuno preokrenuti borbu protiv koronavirusa? Odbila dati kontracepcijske pilule (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ljekarnička komora o neizdavanju kontracepcijskih pilula: "Ne može se uspoređivati čije je pravo veće!"

''Potpuno razumijem da se mora dogoditi reforma poreznog sustava, ali isto tako vjerujem da ćemo razgovarati argumentima. Zdravstveni sustav godišnje proizvodi manjak oko 3 milijarde'', kaže Kujundžić.

I dok će se PDV na lijekove koji se izdaju na recept povećati, onaj za lijekove u slobodnoj prodaji neće rasti. Ministar Kujundžić uvjerava kako novi trošak građani neće osjetiti: ''U ovom trenutku Vlada ni u kojem slučaju neće razmišljati o prevaljivanju na leđa pacijenata. Trebat će tražiti unutarnje rezerve, ali bit će ih teško pronaći''.

90 posto svih lijekova koje Hrvati konzumiraju izdano je na recept. A pijemo ih sve češće. U Hrvatskoj se na dan popije jedna tableta po stanovniku. Mnogi se boje da će poskupljenje lijekova na recept značiti i lošiju zdravstvenu zaštitu.

Da pacijenti ipak neće biti pogođeni, uvjeravaju iz Udruge bolničkih liječnika. ''Mislim da će se uštede morati potražiti na drugim mjestima, a ne na zdravstvenoj usluzi koju liječnici u Hrvatskoj pružaju zbilja u standardima svjetske medicine i u skladu sa svim svjetskim smjernicama'', rekla je Ivana Šmit iz HUBO-a.

Proizvođači lijekova se nadaju kako bolnice neće štedjeti na kupovini domaćih lijekova. ''Najavljenom poreznom reformom trebaju se naći modeli koji će osloboditi puni potencijal ove industrije. To je bitno u interesu pacijenata jer su 2 od 3 popijena lijeka u Hrvatskoj, u Hrvatskoj i proizvedena'', kaže Milka Kosanović iz Udruge proizvođača lijekova.

Porezna reforma tek ide u javnu raspravu. A čini se kako ministar financija nailazi na kritike i iz vlastitih redova.