Vlada bi mogla razmisliti i o mijenjanju poreznog apsurda koji je trenutačno na snazi, barem kada je riječ o stipendijama koje primaju učenici i studenti. Naime, sve je više djece koja vraćaju nagrade za izvrsnost i odbijaju stipendije, samo zato da njihovi roditelji ne bi izgubili porezne olakšice.


Za svoju sportsku izvrsnost ova bivša reprezentativka Hrvatske u streljaštvu primala je stipendiju od tisuću i pol kuna na mjesec. No baš poput metka, njezine je roditelje pogodila obavijest da su zbog toga izgubili poreznu olakšicu za tu godinu.

Vezani članci Manje novca studentima s invaliditetom - 2 Kontroverzni potez zagrebačke gradske vlasti: Studentima s invaliditetom planiraju znatno skresati stipendije Ilustracija: Thinkstock Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija, doznajte o čemu se točno radi i što će se promijenitI

"Mojim roditeljima je prošle godine u ljeto stigla čestitka od porezne uprave na iznos negdje malo manje od 5 tisuća kuna iz razloga što sam ja primala sportsku stipendiju", rekla je Ana Kobilšek, bivša reprezentativka Hrvatske u streljaštvu.

Naime, zaradi li uzdržavani član obitelji putem stipendija ili radom na studentski ugovor više od 15 tisuća kuna u jednoj godini, njegovi roditelji gube pravo na olakšicu na dohodak. To znači da će ih sredinom iduće godine dočekati uplatnica s iznosom koji moraju vratiti.

Ministar financija Zdravko Marić kaže nam kako Vlada nema namjeru ograničavati izvrsnost među učenicima i studentima. Podsjeća da je poreznom reformom od početka ove godine dopuštena granica zarade za uzdržavane članove podignuta s 13 na 15 tisuća kuna.

"Sigurno da ćemo, kada se stvore uvjeti i mogućnosti fiskalne, i u ovom djelu pronaći načina da se još dodatno olakšaju okolnosti", kaže Marić.

Učenici i studenti zasad ne moraju strahovati za porezne olakšice roditelja kada je riječ o sljedećim naknadama:

- prijevoz na posao, 

- naknade troškova za službeni put,

- dječji doplatak,

- mirovine koje dobivaju djeca po umrlom roditelju,

- naknade i opreme za novorođenu djecu

"Smatram da su stipendije na temelju izvrsnosti, bilo da se radilo o školskoj ili sportskoj izvrsnosti, jednostavno stvar koja bi se iz ovakvog oporezivanja trebala izuzeti", rekla je Kobilašek.

Ministarstvo takvom scenariju, prvenstveno zbog straha od mogućih zlouporaba, zasad - nije sklono.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju