Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuća statistika

ALARMANTNO STANJE Grad heroj napustile 2.702 osobe, nema radnika, ali ni posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poražavajuća statistika stiže s istoka zemlje. Svoje prebivalište lani je odjavilo više od 9 tisuća stanovnika Vukovarsko-srijemske županije, od čega gotovo 3000 s područja Vukovara. Iako nema točnog podatka o tome koliko ih se odselilo u druge krajeve ili inozemstvo, stanje na terenu poziva na alarm.

Dok drugi odlaze, Goran je u Vukovar doselio, otvorio restoran i zaposlio pet Vukovaraca, kaže, vidio je tu nešto što je Vukovaru nedostajalo. Javio se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i nada se novcu kojim bi modernizirao ponudu. 'Tako što bi na stolovima umjesto cjenika bili fiksni tableti', kazao je ugostitelj Goran Đipalo.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

Rijedak je to pozitivan primjer iz grada heroja gdje je broj poduzetnika manji nego u istarskoj Općini Viškovo. Umirovljenici i nezaposleni ovise o socijalnim samoposlugama. Udruga Duga skrbi o 600 obitelji.

'Mi jednostavno neke obitelji moramo odbiti, na žalost, to stvarno moram reći jer sve više postoji upita da bi se uključili u socijalnu samoposlugu mi jednostavno ne možemo nemamo dovoljno donacija', rekla je Irena Rajšić iz humanitarne udruge 'Duga'.

Za socijalne programe Grad Vukovar izdvaja 4 milijuna kuna, među ostalim i za Pučku kuhinju. Umirovljena Jasna preživljava od prodaje na tržnici.

'Preko tjedna se preživljava, ajmo reći, tako, ako se nešto proda kupi se mlijeko, kruh i tako', rekla je umirovljenica Jasna Radić.

Prema podacima MUP-a, lani su iz Vukovara odjavljene 2.702 osobe, što je 10 posto stanovništva. Grad tako ostaje i bez radne snage. U Vukovaru nema posla, ali ni stručnog kadra. U ovom trenutku dvije tvrtke, jedna iz obućarske i druga iz gumarske industrije, ne mogu naći stručne radnike. Na ruku im ne ide ni obrazovni sustav.

'U Vukovaru postoje dvije srednje škole, ali na žalost niti jedan razred ne tretira obućarstvo', napomeno je Gordan Kolundžić, predsjednik uprave Borova.

Oživljavanje gospodarstva Vukovarci su zatražili od novog ministra.

'U koordinaciji s drugim ministrima pokušat ću da upravo nađemo zajednički model i da pokrenemo projekte koji su od interesa, jedan od velikih projekata je bazenska luka', rekao je Tomislav Panenić, ministar gospodarstva.

Kroz grad je do sad prošlo 6 ministara, Vukovarci ih pozivaju - prijeđite s riječi na djela.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene