Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek ocijenila je da je ponovno postavljanje terase na Cvjetnome trgu za potrebe ugostiteljskog objekta uzurpacija javnog gradskog prostora za privatni interes, uz blagoslov gradonačelnika Milana Bandića i Gradske uprave.


"Na prostoru Cvjetnog trga ponovno se događa nered i uzurpacija javnog gradskog prostora uz blagoslov gradonačelnika i Gradske uprave“, ustvrdila je Švaljek na konferenciji za novinare ispred terase čija je izgradnja u tijeku.

Vezani članci Slika nije dostupna Udruge i stranke optužuju: Grad na Cvjetnom ne poštuje vlastiti pravilnik! Slika nije dostupna 'TOTALNA PREVARA' Prosvjed protiv terase na Cvjetnom trgu

Grad nema jasnu politiku korištenja javnog gradskog prostora, a krši se osnovni princip – da javni prostor pripada građanima i njihovom, odnosno javnom interesu, poručila je Švaljek.

Terasu na Cvjetnom trgu postavlja tvrtka "Hoto Cvjetni" Tomislava Horvatinčića, koji je od Zagreba dobio suglasnost po novim parametrima, nakon što im je prethodnu zimsku terasu, postavljenu tik do pravoslavne crkve, Grad nedavno uklonio nakon prosvjeda Zagrepčanki i Zagrepčana.

Podsjetivši na uklanjanje terase, Švaljek je istaknula da su građani tada vrlo jasno izrazili svoj interes da Cvjetni trg bude javni, a ne privatni prostor. Riječ je, dodala je, o scenariju koji se u Zagrebu dogodio više puta.

"Prvo je donesena nerazumna i štetna odluka Gradske uprave, koja je povučena nakon pritiska javnosti. Odgovornost za takvu odluku nije snosio nitko, a troškove su, naravno, kao i uvijek, snosili građani", istaknula je Švaljek navodeći da je riječ o troškovima vraćanja u prvobitno stanje, sanaciji i uklanjanju nadstrešnice, a pretpostavlja da će uslijediti i visoki sudski troškovi.

"Gradu treba vrlo jasan plan korištenja javnog gradskog prostora koji bi nastao u suradnji i dogovoru svih ključnih dionika. Prije svega, to su građani, ali to je i privatni sektor i državne i ostale institucije, koje isto tako na ovom prostoru imaju pravo na miran rad", dodala je Švaljek te izrazila nadu da će biti izrađen plan korištenja javnog prostora "u interesu nas građana". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju