Sezona u Splitu još nije gotova. Zapadna obala i dalje je puna megajahti. No idiličan ljetni prizor kvari činjenica da su one tu već godinama privezane u potpunosti nezakonito.

Galerija


Megajahte su još uvijek na ilegalnom vezu pod prozorima splitske gradske vlasti. Prije mjesec dana Dnevnik Nove TV upozorio je da se pomorsko dobro na novoj Zapadnoj obali neovlašteno koristi. No privezivanje brodova i dalje se naplaćuje.

Vezani članci Filip Zavadlav doveden u Zagreb Trostruko ubojstvo u Splitu: Djelatnici hitne na bolovanju, a uskoro će ispitati svjedoke Policija, ilustracija Rastrojeni muškarac u Splitu napao učenika osnovne škole, udario ga u glavu

''Vidjet ću što se tu događa. Ne mogu vam komentirati, ali imamo slučajeva ne samo što vi kažete u Splitu, nego na čitavoj hrvatskoj obali da se koristi pomorsko dobro mimo propisa, mimo uvjeta'', kazao je ministar mora, prometa i infrastruktura Oleg Butković.

Stiže inspekcija

Prvi je korak napravljen. Za Dnevnik Nove TV potvrđeno je da će Lučka kapetanija obaviti inspekcijski nadzor tog područja. Za cijeli slučaj zainteresiralo se i Ministarstvo financija. Područni Carinski ured utvrđuje na koji način tvrtka Splitska obala izdaje račune za uslugu za koju nema odgovarajuću koncesiju.

Prema važećem GUP-u Grada Splita, na toj površini uopće nije dozvoljeno vezivanje brodova. No gradska tvrtka samo u prošloj godini prijavila je četiri milijuna kuna dobiti upravo za najam bitvi za privezivanje brodova.

Koncesija je izdana tek za tri ugostiteljska objekta na Zapadnoj obali. ''Djelujemo temeljem važećeg Zaključka gradonačelnika za naplaćivanje bitvi iz 2014. godine. Nije nam dužnost niti smo u poziciji da provjeravamo legalnost dokumenta koji je donio gradonačelnik'', poručili su iz Splitske obale.

''Sve je ovo stvar politike''

Predsjednik Nadzornog odbora je Željko Kerum, ali ni on ni gradonačelnik Opara ne žele pred kameru. Za splitsku oporbu nema dvojbe. ''Mislim da je ovdje sve jasno. Splitska obala osnovana je za vrijeme mandata Željka Keruma. Sve je ovo stvar politike. Željko Kerum ima većinu zajedno s HDZ-om i u Gradu i u Županiji, i nitko njega neće dirati dok god su odnosi snaga takvi'', kaže Jakov Prkić (Pametno).

Čekaju se rezultati inspekcijskih nadzora nadležnih ministarstava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr