Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pod prozorima gradskih vlasti

Na mjestu gdje vezivanje brodova uopće nije dozvoljeno zgrću se milijuni: "Vidjet ću što se tu događa"

Jahta uz rivu (Foto: Dnevnik.hr)
Jahta uz rivu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Odgovor iz Splitske obale (Foto: Dnevnik.hr) Odgovor iz Splitske obale (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jahta na otvorenome (Foto: Dnevnik.hr) Jahta na otvorenome (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jahta uz rivu (Foto: Dnevnik.hr) Jahta uz rivu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Jakov Prkić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Sezona u Splitu još nije gotova. Zapadna obala i dalje je puna megajahti. No idiličan ljetni prizor kvari činjenica da su one tu već godinama privezane u potpunosti nezakonito.

Megajahte su još uvijek na ilegalnom vezu pod prozorima splitske gradske vlasti. Prije mjesec dana Dnevnik Nove TV upozorio je da se pomorsko dobro na novoj Zapadnoj obali neovlašteno koristi. No privezivanje brodova i dalje se naplaćuje.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

''Vidjet ću što se tu događa. Ne mogu vam komentirati, ali imamo slučajeva ne samo što vi kažete u Splitu, nego na čitavoj hrvatskoj obali da se koristi pomorsko dobro mimo propisa, mimo uvjeta'', kazao je ministar mora, prometa i infrastruktura Oleg Butković.

Stiže inspekcija

Prvi je korak napravljen. Za Dnevnik Nove TV potvrđeno je da će Lučka kapetanija obaviti inspekcijski nadzor tog područja. Za cijeli slučaj zainteresiralo se i Ministarstvo financija. Područni Carinski ured utvrđuje na koji način tvrtka Splitska obala izdaje račune za uslugu za koju nema odgovarajuću koncesiju.

Prema važećem GUP-u Grada Splita, na toj površini uopće nije dozvoljeno vezivanje brodova. No gradska tvrtka samo u prošloj godini prijavila je četiri milijuna kuna dobiti upravo za najam bitvi za privezivanje brodova.

Koncesija je izdana tek za tri ugostiteljska objekta na Zapadnoj obali. ''Djelujemo temeljem važećeg Zaključka gradonačelnika za naplaćivanje bitvi iz 2014. godine. Nije nam dužnost niti smo u poziciji da provjeravamo legalnost dokumenta koji je donio gradonačelnik'', poručili su iz Splitske obale.

''Sve je ovo stvar politike''

Predsjednik Nadzornog odbora je Željko Kerum, ali ni on ni gradonačelnik Opara ne žele pred kameru. Za splitsku oporbu nema dvojbe. ''Mislim da je ovdje sve jasno. Splitska obala osnovana je za vrijeme mandata Željka Keruma. Sve je ovo stvar politike. Željko Kerum ima većinu zajedno s HDZ-om i u Gradu i u Županiji, i nitko njega neće dirati dok god su odnosi snaga takvi'', kaže Jakov Prkić (Pametno).

Čekaju se rezultati inspekcijskih nadzora nadležnih ministarstava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene