Jedan bez drugog ne mogu. Ginekolog, Erden Radončić i biolog Patrik Stanić zajedno već godinama rade na medicinski potpomognutim oplodnjama. Često se može čuti kako upravo ta dvojica stručnjaka rješavaju najkompliciranije slučajeve što pokazuju i njihovi rezultati. Već gotovo dvije godine, osim u medicini i biologiji, velike korake napravili su i na poduzetničkom putu. Zahvaljujući njihovu radu, možemo reći da su ispisali stranice "dnevnika uspješnih".

Galerija


 

Iako je za obojicu tijekom 20-godišnje karijere bilo mnogo prilika za rad u inozemstvu, dugogodišnji suradnici ginekolog Erden Radončić, ginekolog s užom specijalizacijom iz humane reprodukcije, i Patrik Stanić, klinički embriolog, odlučili su svoje znanje i stručnost zadržati u Hrvatskoj. 2016. godine otvorili su Polikliniku za reprodukcijsku medicinu i ginekologiju Repromed.

Ulazak u poduzetničke vode u njihovu je slučaju ponešto drugačiji od uobičajenih početaka u privatnom sektoru. Svakako, s obzirom na njihovu prirodu posla, podrazumijevalo se da obojica moraju imati veliko iskustvo u svojoj struci. U Hrvatskoj, ističe ginekolog Radončić, većina pacijentica daje povjerenje jednom liječniku i podaci o broju pacijenata te odanosti pacijenata liječniku svojevrstan su pokazatelj uspješnosti.

Danas u svojoj privatnoj praksi na medicinski potpomognutoj oplodnji rade s više od 200 parova godišnje.

"Dobio sam posao u Dublinu, ali sjeo sam, stavio sve na papir i shvatio da bi iseljavanje u stranu zemlju u principu bio vrlo mali pomak i u financijskom i u poslovnom smislu. Pala je odluka da pokušam nešto učiniti u Hrvatskoj te sam započeo inicijalne pregovore s kolegom Stanićem jer je u ovom poslu potreban dobro educirani ginekolog i vrhunski biolog kako bi se postigao uspjeh, ponajprije stručni, a zatim i poslovni", rekao je Radončić.

"Budući da smo već više od deset godina surađivali, dobro smo se poznavali te sam dobro znao s kakvim stručnjakom i osobom idem u posao. Ideja o privatnoj poliklinici dugo se provlačila mojim razmišljanjima, no zahtjevni uvjeti pokretanja odgađali su realizaciju više godina. S druge strane, želio sam ući u to jer sam jedino tako realno mogao implementirati svoje ideje u svakodnevni rad", objašnjava Patrik Stanić.

Nakon ideje i ostalih posloženih segmenata, na red je došlo financiranje. Oba suradnika uložila su svoja sredstva u pokretanje poliklinike, ali obratili su se i Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR). Koristili su HBOR-ov početnički program, kreditnu liniju za male poduzetnike. U potpuno praznom poslovnom prostoru, sredstvima HBOR-a iz temelja je uređena nova poliklinika sa sustavom clean room, osnovnim, ali i skupim dijelom prostora koji jamči najviši standard u MPO radu.

"Bilo je tu puno papirologije, trebalo je dokazati da mi to možemo, ali na kraju se sve to isplatilo. Kada se pokrenuo taj kotačić, sve je dalje išlo odlično. Od idejnih nacrta pa sve do formalnog početka rada prošlo je otprilike godinu dana", objašnjava Radončić.

Udružene snage u privatnom sektoru

Iako i ove poduzetnike prate slične priče kao i druge u Hrvatskoj, Radončić kaže kako mu je jedino žao što nije ranije ušao u poduzetništvo. Smatra kako je najbolje početi mlad i bez straha. Najgori je scenarij, kako kaže, propast, ali i to za mladog poduzetnika može biti korak naprijed u smislu znanja i iskustava koja stječe.

Embriolog Stanić ističe kako im je u privatnom sektoru partnerstvo donijelo samo dobrobiti. Svakako, poduzetništvo je za njih teži dio posla i svjesni su negativnih strana. Međutim, njihova su najveća nagrada za rad pacijenti s kojima zajednički dolaze do ostvarenja njihovih snova – rođenja zdravog djeteta.


 

Vezani članci Knjige neće tako lako izumrijeti ''Zbog njih knjige žive": Posjetili smo mjesto zbog kojeg sudimo knjigu po koricama Istralandia - 3 Vlasnik Istralandije: "Osluškivao sam tržište, znao što nedostaje Istri i uspio"