Tulum na Zrću (Foto: Pixell)
Tulum na Zrću (Foto: Pixell)

Partijaneri na Zrću tulamare punom parom, ali i policijske snage rade jednakim žarom pa je tako u sedam dana naplaćeno čak 100 tisuća eura kazni.


Ravnateljstvo policije, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske i Policijske uprave ličko-senjske i ove godine nastavlja provoditi aktivnosti u sklopu operativne akcije Helios. Radi se o nizu aktivnosti usmjerenih na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja na otoku Pagu tijekom turističke sezone 2016. godine, objavila je danas PU zadarska.

U prvom tjednu akcije od 24. do 1. srpnja 2016. godine policijski su službenici kazneno i prekršajno obradili ukupno 266 osoba od čega:

- 213 državljana Velike Britanije,

- 5 njemačkih državljana,

- 7 talijanskih državljana,

- 2 austrijska državljana,

- 2 švicarska državljana,

- 3 slovenska državljanina,

- 3 škotska državljanina,

- 6 irskih državljana,

- 8 australskih državljana i

- 17 hrvatskih državljana.

Nadležnim državnim odvjetništvima podnijeto je 20 kaznenih prijava i to:

- 15 kaznenih prijava za čl. 190. st. 2 KZ-a „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“,

- jedna kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 314. KZ-a „Prisila prema službenoj osobi“,

- jedna kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela iz čl. 315. KZ-a „Napad na službenu osobu“,

- jedna kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 243. KZ-a „Iznuda“,

- jedna kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo iz čl. 136. KZ-a „Protupravno oduzimanje slobode“ i

- jedna kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo iz čl. 274. KZ-a „Krivotvorenje novca“.

U tijeku su kriminalistička istraživanja za kaznena djela iz čl. 139. KZ-a „Prijetnja“ i kazneno djelo iz čl. 190. st. 2. KZ-a „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

Pored toga, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga ukupno je izdano 220 Obveznih prekršajnih naloga, za što su naplaćene novčane kazne u ukupnom iznosu od 755.332,06 kuna i podnesena ukupno četiri optužna prijedloga.

U prvom tjednu provođenja akcije oduzeto je više od 140 g marihuane, više od 700 komada extasyja, više od 110 g ketamina, više od 120 g MDMA, više od 160 g kokaina, više od 120 g amfetamina i manja količina hašiša.

Policijski službenici tijekom proteklog razdoblja u osam navrata su uporabili sredstva prisile, tjelesnu snagu i sredstva za vezivanja radi savladavanja pružanja aktivnog otpora te sprječavanja bijega osobe.

U navedenom razdoblju policijski su službenici u suradnji s Carinskom upravom Ministarstvom financija, utvrdili 13 prekršaja iz Zakona o trgovini, jedan prekršaj iz Zakona o žigu te jedan prekršaj iz Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, objavila je PU zadarska.