Ilustracija
Ilustracija Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Zbog godišnjih odmora prazni domovi česta su meta lopova, a policija savjetuje građane kako zaštititi nekretninu.


Zadarska policija u posljednje vrijeme zabilježila je niz provala u stanove i kuće na području županije. Provale se najčešće događaju ljeti, dok je sezona godišnjih odmora.

Vezani članci Ilustracija VIDEO Ukrajinci objavili detaljne upute za građane u slučaju nuklearnog napada: Što nikako ne smijete napraviti Plaža Vrebaju žrtve na plaži! Ovo su im najčešće mete, a policija savjetuje kako se zaštititi

Policijska uprava zadarska objavila je savjetnik za građane kako se što bolje zaštititi od moguće provale i lopova. Kako su naglasili provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin.

Kako se zaštititi?

Policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, policija savjetuje građane što napraviti:

Novac, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljajte u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već ih pohranite na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje kod osoba od povjerenja

Ključ od kuće ili stana ne ostavljajte ispod otirača, vrtnih patuljaka, tegli za cvijeće i sličnim mjestima. Ključ ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće obilaziti vaš dom.
Nikako ne zaboravite zatvoriti prozore, balkonska vrata i staklene stijene.

Važan je i poštanski sandučić

Organizirajte da vam netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga.

Ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni.

Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu također ostavite osobi od vašeg povjerenja. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav naravno ako ga imate.

Spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično.
Na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima.

Pazite na rasvjetu

Preporučljiva je rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem.

Ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenoj mreži.
Policija također poziva građane da svoja zapažanja o sumnjivim osobama ili događajima, npr. registarske oznake i slično odmah zapišu i prijave policiji na besplatan broj 192.

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju