Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštitar na krim istraživanju

Kako to da je osumnjičeni za dojavu o bombi tako brzo lociran? "Bio je vrlo neoprezan. Policiji je to olakšalo posao..."

Nakon nove lažne dojave o bombi u zagrebačkom trgovačkom centru Avenue Mall, policija je unutar dva sata pronašla i privela osumnjičenog za dojavu. Radi se o jednom od zaštitara zaposlenih u centru.

Privedeni muškarac nalazi se u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke jer još traje kriminalističko istraživanje. Iz policije zasad ne potvrđuju da uhićena osoba ima veze s ranijim lažnim dojavama u ovom, ali i drugim trgovačkim centrima. Policija upozorava da se radi o ozbiljnom kaznenom djelu.

"Mi smo ustrajni u pronalasku počinitelja ovakvih kaznenih djela.
Govorimo o vrlo ozbiljnim kaznenim dijelima. Zašto to kažem? Možemo gledati s dva aspekta, primarno s građanskog. Znači kod takvih događaja naravno da i građani osjećaju jedan osjećaj nesigurnosti", rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

"Međutim, takvi događaji s druge strane iziskuju hitnu angažiranost brojnih službi, ne samo policije nego i ostalih koje na taj način angažirate na jednom području, gdje u tom trenutku nisu potrebne. To se tada ne zna i moramo zaista profesionalno pristupiti potvrđivanju takvih činjenica - radi li se o dojavi o eksplozivnoj napravi ili ne, a službe nisu na onome mjestu i nisu na pomoć građanima u situacijama gdje su možda i potrebniji", rekla je.

Što se dogodilo?

Novinarka Dina Ćevid je za Dnevnik Nove TV pratila situaciju s terena. "Kako neslužbeno doznajemo radi se o zaposleniku jedne zaštitarske firme koja je trebala osiguravati ovaj prostor. Dojavu je uputio oko 10 sati ujutro, nakon čega su uslijedile neugodne scene za prisutne građane. Prvo su svi evakuirani, a nakon policijske pretrage, svjedočili su i uhićenju muškarca", rekla je.

Pročitajte i ovo Avenue Mall 12. prijetnja VIDEO Policija pročešljala sva tri trgovačka centra u Zagrebu: Dojave o bombama su bile lažne

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evakuirali Avenue Mall FOTO Policija pročešljala trgovački centar: Dojava o bombi bila je lažna

"On se za sada nalazi u u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke jer još traje kriminalističko istraživanje. Iz policije zasad ne potvrđuju da ima veze s ranijim lažnim dojavama u ovom, ali i drugim trgovačkim centrima. Ako mu se dokaže krivnja, prijeti mu kazna od pola do tri godine zatvora", dodala je.

Kako je lociran?

Policija je uspjela vrlo brzo locirati počinitelja, uvelike zahvaljujuće njegovoj neopreznosti. "Za razliku od prethodnih slučajeva lažnih dojava o bombama, ovaj počinitelj bio je vrlo neoprezan. On je dojavu o bombi u trgovačkom centru, uputio telefonskim pozivom", rekla je Ćevid.

"Policiji je to dosta olakšalo posao, jer su bez problema ušli u trag odakle je i s kojeg broja poziv upućen. Za razliku od ovog puta, prošle dojave o bombama bile su poslane e-mailom, i to s ruske domene. U tom su slučaju hrvatskoj policiji vezane ruke jer ne mogu ništa bez pomoći ruskih kolega", rekla je.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene