Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U SURADNJI S USKOK-om

Velika akcija slovenske policije: Za pranje novca osumnjičen i poduzetnik blizak Mamiću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska policija potvrdila je da Nacionalni ured za istrage u suradnji s hrvatskim USKOK-om istražuje nekoliko tvrtki za koje se sumnja da se kroz njihovo poslovanje prao novac.

Policija u Sloveniji provodi istraživanje na temelju sumnje za počinjenje više kaznenih djela zloporabe položaja i pranja novca.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Pretražuju se tvrtke, poslovni prostori i stanovi šestero osoba koje imaju prebivalište na području Ljubljane, Kopra i Maribora ali i na teritoriju Hrvatske, piše Siol.net.

Radi se o fiktivnim računima kojima su slovenske tvrtke plaćali usluge off shore tvrtkama iz Velike Britanije, a za usluge koje nikada nisu izvedene. Istražitelji nastalu štetu procjenjuju na 1,6 milijuna eura. 

Još uvijek nitko nije uhićen. Među šestoricom osumnjičenih je jedan Hrvat. Po tvrdnjama portala Siol.net, jedna od osoba koja je sada pod istragom je S.S., poduzetnik iz Umaga, koji je suoptuženi u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića i ostalih, za izvlačenje novca iz Dinama preko off shore tvrtki.

Otvaranje nove istrage?

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je za Dnevnik Nove TV kako ga ništa više ne čudi te da je moguće kako bi se moglo raditi o poveznici s drugim predmetom protiv Mamića.

"Vjerojatno su tijekom istrage, za vrijeme dok još nije bila podignuta optužnica, neki zahtjevi za međunarodnom pravnom pomoći naših pravosudnih tijela, konkretno USKOK-a, otišli prema nekim međunarodnim tijelima, sudovima na drugim područjima izvan Hrvatske za vrijeme trajanja istrage. I onda postupajući, jer ti postupci u pravilu traju malo dulje, je vjerojatno došlo nešto povodom takvih zahtjeva iako je službeno istraga završena i optužnica podignuta. Ja ne vidim druge mogućnosti. Inače bi bilo apsolutno nezakonito prikupljati dokaze za vrijeme dok je podignuta optužnica za ta zbivanja koja su naznačena u optužnici osim kod eventualnog otvaranja nove istrage", kazao je Miljević.

Slovenska policija potvrdila provođenje istrage

Iz slovenske policije potvrdili su istražne radnje nad šest osoba.

"Nacionalni ured za istrage u suradnji s hrvatskim USKOK-om vodi istragu stambenih, poslovnih i drugih prostora na području Ljubljane, Maribora, Kopra i u Hrvatskoj, a zbog sumnje u nekoliko kaznenih djela zlouporabe položaja u gospodarskoj aktivnosti.

Radi se o plaćanju fiktivnih faktura za usluge koje nisu izvršene, a preko off shore tvrtke iz Velike Britanije. Počinitelji su tim kaznenim radnjama stekli prihod u visini od 1,6 milijuna eura. Osumnjičeno je šest osoba, od toga su petorica slovenski državljani i jedan je Hrvat. Nitko nije uhićen.

U tijeku je pretraga na tri stambene i poslovne adrese, pet ih je već završeno, a još tri pretrage na području Hrvatske su u tijeku. Istragu vodi Specijalizirano državno odvjetništvo Republike Slovenije", priopćila je slovenska policija. 

Uskok na upit Dnevnika Nove TV o novoj istrazi samo kratko odgovara kako je za navedeno djelo protiv Zdravka Mamića i još šestorice u Hrvatskoj u srpnju prošle godine podignuta optužnica pa daljnja istraga nije moguća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene