Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik broj zarobljenih

Ratni zločin u Kostajnici: Raspisana tjeralica za dvojicom pripadnika tzv. SAO Krajine

Luka Pešut (Foto: Pixell)
Luka Pešut (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika nakon osvajanja Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. sisačko-moslavačka policija podnijela je kaznene prijave po zapovjednoj odgovornosti protiv tadašnjeg komandanta štaba Teritorijalne obrane i zapovjednika vojne policije samoproglašene "SAO Krajine", danas 81-godišnjaka i 65-godišnjaka, koji se vjerojatno nalaze u Republici Srbiji i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Protiv njih su, nakon višegodišnjeg kriminalističkog istraživanja, po zapovjednoj odgovornosti podignute ukupno četiri kaznene prijave, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Sisku načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Luka Pešut.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje Slika nije dostupna Ratni zločin U Škabrnji ubio četvero civila: Odjeven u vojnu odoru dovezao se do obiteljske kuće te iz automatske puške ispalio više hitaca

Utvrđeno je kako su 81-godišnjak, tada komandant štaba Teritorijalne obrane i 65-godišnjak, tada član toga štaba i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine, organizirali i predvodili zarobljavanje većeg broja pripadnika Oružanih snaga RH i civila neposrednio nakon pada Hrvatske Kostajnice 12. rujna 1991. godine.

Veliki broj zarobljenih, rekao je Pešut, prebačen je preko Une u Bosansku Kostajnicu, ondje je odvojeno 15 osoba, od kojih devet djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a, dva pripadnika HV-a i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području sadašanje općine Donji Kukuruzari.

Nakon rata pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, a posmrtni ostaci dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila do sada nisu pronađeni, pa se još vode na popisu nestalih osoba. Najmlađa pogubljena osoba imala je 21, a najstarija 46 godina, rekao je Pešut.

Po nalogu županijskih sudova u Sisku i Zagrebu, protiv odgovornih je osoba raspisana međunarodna tjeralica, a pretpostavlja se, dodao je načelnik Pešut, da se nalaze u Republici Srbiji.

Načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić je rekao kako se, zbog većeg protoka vremena, radi o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju. Pohvalio je službenike sisačko-moslavačke Policijske uprave koji su istraživanje u suradnji s Državnim odvjetništvom RH uspješno priveli kraju. Punu podršku istraživanju, kako je rekao, pružilo je Ravnateljstvo policije, uz sudjelovanje drugih državnih tijela, kao Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vojna policija i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH.

Načelnik Mamić spomenuo je kako posao još nije do kraja završen, pa službenici Policijske uprave u suradnji s drugim tijelima i dalje intenzivno prikupljaju saznanja o tom i drugim događajima, ponajprije ratnim zločinima, iz ranih devedesetih godina. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene