Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POŽARI U DALMACIJI

Preliminarno izvješće: Policija objavila što bi mogao biti uzrok požara na Pelješcu, oglasili se iz HEP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još se u utorak od stanovnika moglo čuti kako je uzrok požara iskrenje dalekovoda, no HEP je to zanijekao.

Požar na Pelješcu koji je izbio jučer, ni danas još nije stavljen pod kontrolu. Naporima vatrogasaca spriječene su veće štete, ali vatra je ipak zahvatila nekoliko kuća. Još se u utorak od stanovnika moglo čuti kako je uzrok požara iskrenje dalekovoda, no HEP je to zanijekao.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić javila je u Vijestima u 17 sati kako su iz Policijske uprave drubrovačko-neretvanske izvijestili da je po "preliminarnom izvješću protupožarnog inspektora do požara došlo iz tehničkih razloga tj. uslijed iskrenja na 10 kW dalekovodu, a što se još provjerava".

Slijedom tih informacija, ponovno su se oglasili iz HEP-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Kao što navodi Policijska uprava, još uvijek se utvrđuje što je dovelo do tehničkog uzroka požara. HEP-ODS je u održavanju i upravljanju elektrodistribucijskom mrežom provodio sve mjere u skladu s internim i zakonskim propisima RH te u tom smislu nije bilo propusta u postupanju HEP-ODS-a ili njegovih radnika.

Na dionici dalekovoda Zamošće-Mokalo, tijekom svibnja 2018. godine provedene su sve mjere zaštite od požara uključujući preglede trasa nadzemnih vodova i sječu raslinja te nadzor Elekroenergetske inspekcije, pod koordinacijom Državne uprave za zaštitu i spašavanje u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, Pravilnikom o zaštiti šuma od požara i Pravilima o održavanju postrojenja i opreme elektroenergetskih građevina distribucijske mreže.

Jučerašnjim i današnjim terenskim izvidom te tehničkom provjerom dalekovoda utvrđeno je ispravno pogonsko stanje. Uzrok uvijek može biti viša sila do koje može doći uslijed nepovoljnih vremenskih prilika.

Dinamika redovnih pregleda nadzemnih elektorenergetskih vodova utvrđena je Pravilima o održavanju postrojenja i opreme elektroenergetskih građevina distribucijske mreže, a za vodove naponske razine 10 kV na drvenim stupovima ona iznosi jednom u 2 godine.

U priobalnom području se također svake godine provodi mjere zaštite od požara na energetskim objektima HEP-a, koji uključuje preglede trasa nadzemnih vodova i sječu raslinja te nadzor nadležnih inspekcijskih tijela (Elektroenergetska inspekcija) pod koordinacijom Državne uprave za zaštitu i spašavanje u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.

Ove godine sve navedeno u svim priobalnim distribucijskim područjima provedeno je u razdoblju od ožujka do svibnja, uoči početka turističke sezone. Tijekom čitave godine kod jakih udara bure u priobalnom području, kada dolazi do ispada dalekovoda, radi se vizualni pregled čitave pogođene trase u svrhu utvrđivanja mogućih oštećenja dalekovoda."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene