Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VATREN ULAZAK U JESEN

Požari u Dalmaciji još aktivni, pred vatrogascima je još jedna teška noć

Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr)
Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 6 Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 7 Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 5 Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 4 Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Pelješac dan nakon velikog požara (Foto: dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/9 >>
Požari na Pelješcu i kod Metkovića nisu pod nadzorom i još nisu ugašeni. Policija je objavila kako je obavljenim očevidom na mjestu požara utvrđeno da je požar na Pelješcu buknuo zbog "tehničkog uzroka" , dok se na požarištima u Metkoviću i Konavlima još uvijek ne može pristupiti očevidu zbog požara koji su još uvijek aktivni. "Tehnički uzrok" podrazumijeva da požar nije izazvan ljudskim djelovanjem te nije podmetnut.

Uz Orebić i Kulu Norinsku, gori i u Konavlima te u Zadarskoj županiji. Buknuo je i novi požar na području Konavala. Iza vatrogasaca je neprospavana noć.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren" Požar u Horvaćanskoj - 3 Intervencija u tijeku FOTO Gorio stan u Zagrebu: Pozvana hitna pomoć, jedna osoba se nagutala dima

U Dnevnik Nove TV uživo se s Pelješca javila reporterka Paula Klaić Saulačić. "Na Pelješcu je sada dosta mirno, vjetar se stišao i ako ovako ostane ovo bi trebala biti puno mirnija noć. Naravno, vatrogasci ostaju na terenu. Nešto malo zahtjevnije je u Kuli Norinskoj, tamo je na terenu i 40-ak vojinika. Kuće nisu ugrožene, ali za svaki slučaj, budući da se radi o velikoj požarnoj fronti, sve ekipe su spremne. U Konavlima je također nepristupačan teren i slijedi zahtjevna noć za vatrogasce, ali ni tamo nema ugroze za imovinu i ljude.

U slučaju potrebe ujutro će sve biti spremno, ako vjetar to dopusti, da kanaderi opet odrade dobar dio posla i olakšaju gašenje svih ovih požara.

Trebat će vremena da se vidi kolika je ovo opožarena površina i kolike su štete. Svi priželjkujemo dobro vrijeme, bez vjetra, i da ova noć prođe mirno."

Jutros je ministar obrane Damir Krstičević obišao opožareno područje kod Orebića i u Kuli Norinskoj te sudjelovao na sastanku županijskog vatrogasnog stožera. Pohvalio je trud svih ljudi na terenu.

"Svi su požari aktivni, gasitelji se bore, ali nema ugroze ni za imovinu ni za ljude i stanje na Pelješcu puno je bolje nego što je bilo jučer. Dva kanadera koja su bila u Kuli Norinskoj vratila su se u Pelješac jer je vjetar malo razbuktao vatru u brdima.

Oni će sada još neko vrijeme tu gasiti, a zračna pomoć išla je i prema Konavlima. Sve se to koordinira kako ne bi slučajno došlo do toga da se situacija zakomplicira.

Uzrok požara još se ne zna. Svima je prioritet ugasiti požar, lokalizirati ga i staviti pod nazdor. Mi smo uputili upit HEP-u zbog navoda građana koji spominju dalekovode.

U HEP-u kažu da surađuju s policijom i uvijek im stoje na raspolaganju, ali isto tako i da su oni obavili sve one preventivne stvari čišćenja protupožarnih putova oko svojih postrojenja i oprema, što su dužni i zakonom. Kažu i da nemaju saznanja o tome da je njihov dalekovod uzrok požara, a i da je utvrđeno da je bio ispravan te da žice nisu pale na tlo prije izbijanja požara", izvijestila je s Pelješca ranije tijekom dana reporterka Paula Klaić Saulačić.

Za Vijesti u 17 sati Klaić Saulačić kazala je kako se na Pelješcu vjetar stišava te je situacija bolja, ali vatrogasci i dalje nadziru požarište. Iz MUP-a su kazali kako je uzrok požara tehničke naravi, a na naš upit da to pojasne, kazali su kako je "prema preliminarnom izvješću protupožarnog inspektora do požara došlo iz tehničkih razloga tj. uslijed iskrenja na 10 kW dalekovodu, a što se još provjerava".

Ukupno je angažirano 300 gasitelja

O požaru se u srijedu ujutro oglasila i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U priopćenju DUZS-a o stanju u 8 sati navodi se da je požar na Pelješcu i dalje aktivan.

"Gase ga sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija, DVIP-ovi te pripadnici NOS-a. Ukupno je angažirano 300 gasitelja sa 63 vozila. U 06:35 jedan Canadair je poletio na gašenje požara.

Požar na području Općine Kula Norinska također je i dalje aktivan. Gase ga sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija i DVIP-ovi. Ukupno je angažiran 101 vatrogasac s 29 vozila. U 06:40 na gašenje požara je poletio drugi Canadair.

Na požarišta je upućen i treći Canadair, koji će gasiti po potrebi na oba požarišta, kod naselja Mokalo, Postup i Radošić na poluotoku Pelješcu i kod Kule Norinske na lokaciji Desne i Bagalovići", stoji u priopćenju DUZS-a.

Gori i u Konavlima

Požar je u srijedu planuo i u Konavlima.

"Situacija je teška, teren je brdovit i nepristupačan, problem je i što su vatrogasci izmoreni jer su praktički s Pelješca došli na ovo požarište", rekao je za duborvniknet.hr Lukša Vojvoda, zapovjednik konavoske vatrogasne postrojbe. Dodao je da se vatrena linija proteže u duljini od jednog kilometra, a kuće, srećom, nisu ugrožene.

Nema velikih otvorenih požarišta

Vatrena fronta kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo te kod naselja Mokalo tijekom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić na Pelješcu, izvijestili su u srijedu ujutro iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima, koja će postepeno slabiti.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no vatrogasci, naravno, i dalje ostaju na terenu.

''Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena koji vjetar lako raplamsa. Požar je zasad daleko od ugašenog'', rekao je Simović.

Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnika Hrvatske vojske i drugih interventnih službi. Tijekom jutra ponovno su došli i kanaderi.

Krstičević: "Moram biti pozorni i dalje, paziti, gledati"

U srijedu ujutro održan je i sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije, na kojem je između ostalog bio i ministar Damir Krstičević.

Ministar je zahvalio vatrogascima, GSS-u, mještanima, turistima i svima drugima koji su čuvali kuće.

"To je to. To je taj sustav domovinske sigurnosti, to je zajedništvo, partnerstvo lokalne zajednice, vatrogasaca, DUZS-a i pomoć vojske, to je ta Hrvatska, ta pomoć, solidarnost", rekao je ministar. Osvrnuo se na protupožarnu eskadrilu rekavši da nisu odustajali i da su htjeli pomoći. Pohvalio je snage i zapovjednika rekavši da su donesene odluke bile dobre i da nitko nije stradao. Izrazio je žaljenje zbog stradale imovine - maslina, vinograda i kuća.

Ministar je poručio i da su kanaderi na terenu od rane zore, a nakon Pelješca ministar ide u Kulu Norinsku.

"Moram biti pozorni i dalje, paziti, gledati, biti u zraku da bi sigurnost bila dobra", rekao je ministar, koji je zahvalio i medijima koji su davali realne informacije. "O svemu se vodilo računa. Drago mi je da Hrvatska ima takve ljude i takav sustav", zaključio je.

Tijek jučerašnjih događaja pročitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene