Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelji mogu tužiti i institucije

Vlasnici ''Zelene oaze'' prijeti i do 15 godina zatvora: Još se ne zna uzrok požara koji je odnio šest života

Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3
Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 4 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 1 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 2 Galerija 1/4 >>
Još se utvrđuje uzrok požara koji je odveo u smrt šestero korisnika doma za starije u Andraševcu. Djelatnice doma tvrde da poginuli nisu bili ostavljeni bez nadzora, a vlasnica doma odbija pred kamere. Dokaže li joj se krivnja za smrt štićenika, prijeti joj 15 godina zatvora.

Vatra je toliko spalila pomoćni objekt doma ''Zelena oaza'' da istražitelji tijekom očevida nisu mogli utvrditi točan uzrok požara. ''Iz požarnog krša izuzeti su tragovi koji su poslani u Centar za forenzička ispitavanja, a nakon obavljenih vještačenja znat će se više o uzroku požara'', rekao je glasnogovornik PU krapinsko-zagorske Zoran Lončar.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Istražuju se i uvjeti u domu. Vlasnica ni dan nakon požara nije htjela davati izjave, a obitelji poginulih obilazile su zgarište. Djelatnice misle da je požar izazvao neki od električnih uređaja. Tvrde kako nije istina da nitko nije čuvao korisnike tijekom tragične noći. ''Normalno, bila je djelatnica'', kaže Mirjana Kraljić, njegovateljica u ''Zelenoj oazi''.

Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Stjepan Sinković, nećak poginule korisnice doma kaže ispričao je kako je djelatnica doma u noći požara, kad je vidjela vatru, najprije pomislila da je ostavila upaljeno svjetlo u kući. ''Kažu da je ona oko pet bila dolje. Kad je došla gore, kad je presvlačila neku žensku, onda je vidjela crveno svjetlo, nije ona znala što se dogodilo. A dok je došla dolje i otvorila vrata buktinja nastala i to je to'', rekao je.

Policija nije mogla potvrditi je li izgoreni objekt imao vatrodojavni sustav, a iz Centra za socijalnu skrb kažu da je svakako trebao biti ugrađen. ''O tome vlasnici privatnih domova moraju itekako voditi računa, a isto tako ja vjerujem da se, kad se dobivaju dozvole, negdje mora popratiti da su ispunjeni apsolutno svi uvjeti'', kaže Stanislava Erdelja iz Centra za socijalnu skrb Donja Stubica.

Vlasnici prijeti i prijava za kazneno djelo

No vlasnica nije imala ni dozvole za dva od tri svoja objekta niti za zbrinjavanje tolikog broja ljudi. Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak posjetio je dom prije deset dana, ali tvrdi da ništa ne zna. ''Nisam znao niti sam mogao znati jer to uopće nije pod ingerencijom grada'', kazao je gradonačelnik.

Zbog ilegalnog rada vlasnici prijete novčane kazne, no zbog sigurnosnih propusta prijeti joj i moguća prijava za kazneno djelo, kažu odvjetnici. ''Radit će se o kaznenom djelu dovođenja u opasnost ako se nađe nečija krivnja, a s obzirom na težinu posljedica radit će se o teškom djelu protiv sigurnosti. Ovisno o tome radi li se o nehaju ili neizravnoj namjeri, kazne se kreću od jedne do 15 godina'', objasnio je odvjetnik Rafael Krešić.

Obitelji poginulih, ističe odvjetnik, mogu tužiti i nadležne institucije poput grada, županije ili države utvrde li se i njihovi propusti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene