Obavijesti Pretražite Navigacija
dom bez dozvole

Dan nakon tragedije u Andraševcu traži se odgovornost: "Kakve dojave očekuješ kad su svi u ovoj priči ucijenjeni?"

Aktualno Galerija Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 4 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 2 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 1 Galerija 1/4 >>
Korisnici ilegalnog obiteljskog doma u Andraševcu premještaju se u drugi dom ili kod obitelji. Dio javnosti već traži odgovornost ministrice Vesne Bedeković i upozoravaju da politika ne želi riješiti problem nadzora nad svim staračkim domovima u Hrvatskoj.

Jutro poslije tragedije u Andraševcu preseljeni su korisnici ilegalnog obiteljskog doma za starije. Neki su se vratili obitelji, a neki su premješteni u drugi dom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Fotografirao i snimao napade Monstruozni "njegovatelj" (22) silovao pacijente s demencijom u staračkim domovima Požar doma za starije u Andraševcu strašna tragedija Ekskluzivno: Objavljujemo prve fotografije doma za starije u plamenu

Darinka Sviben, ravnateljica doma za starije osobe Lobor-grad, kaže da kod njih, s obzirom da se radi o teškoj, izvanrednoj situaciji, u kriznom smještaju mogu ostati do šest mjeseci.

No, ne žele svi napustiti dom. Stigla je i Stanislava Erdelja, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donja Stubica, koja kaže da će raditi s korisnicima i reći će kakva je situacija. "Ovdje nema mogućnosti ostanka jer, kao što znate, taj dom ne postoji. Dakle, ne možete zatvoriti nešto što očito nije ni otvoreno", kaže Erdelja.

Ni izgoreni objekt ni kuća pored, kao ni zaposleni i korisnici u ničijoj evidenciji nisu bili, potvrđuje i Martina Gregurević Šanjug, pročelnica u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Minimalni uvjeti nikad nisu bili utvrđivani niti je izdano odgovarajuće rješenje o početku rada za obiteljsku kuću na adresi Dolinska 22 niti drveni objekt koji se nalazi u dvorištu te kuće", otkrila je Gregurević Šanjug.

Jučer su na mjesto tragedije stigli i inspektori rada. Zatekli su, doznajemo, pet radnika. Od vlasnice doma sutra će zatražiti sve ugovore o radu.

Oni su tek jedan od 473 obiteljska doma, za bolji nadzor nad njima godinama apelira struka.

"Zakon ne propisuje nikakvu obvezu vlasniku obiteljskog doma da angažira stručnjake u brizi oko korisnika koji su kod njih smješteni niti propisuje obvezu onome koji izdaje dozvolu da prati rad tih domova", kaže Štefica Karačić iz Udruge socijalnih radnika.

Odgovornost ministrice

U Sindikatu umirovljenika Hrvatske smatraju da ministrica Vesna Bedeković treba ponuditi ostavku. "To je jedini moralni čin koji je za očekivati", kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata.

Tražili su pravobranitelja za starije, ali i da se uvede civilni nadzor, da oni sami, a ne po pozivu, odlaze u domove i da prijavljuju socijalnoj inspekciji. "Jer se ovako socijalna inspekcija pere da nije bilo posebnih dojava. Kakve dojave očekuješ kad su svi u toj priči ucijenjeni? I obitelji i sami ti ljudi koji su nemoćni da uopće se pobune", kaže Petrović.

Na adrese vladajućih i druge prozivke da država treba preuzeti odgovornost. Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna, kaže da ovaj tragičan slučaj otvara pitanje funkcioniranja nadzornog sustava nad svim staračkim domovima u Hrvatskoj te tko će preuzeti odgovornost da se taj sustav poboljša.

Nedovoljno seksi

Diana Topčić Rosenberg, bivša pomoćnica u Ministarstvu, kaže da se odgovornost prebacuje, problem se ne rješava, a sustav ne funkcionira ni u jednom segmentu.

"Jedna Vlada bi se mogla baviti samo jednom od ovih tema, primjerice skrbi za starije, a ne baviti se nekim drugim politički popularnim područjem, kako bi se taj dio riješio. Ali, eto, to nikome nije dovoljno seksi pa te sustavne promjene koje su nam ključne ne dolaze kao prioritet", kaže Topčić Rosenberg.

Dok u Ministarstvu najavljuju zakonske izmjene, kontrolu nad smještajem tisuća korisnika domova vodi tek desetero inspektora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene