Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje političarima, biskupima...

Objave na Facebooku zadnjih su dana pod povećalom policije: Evo što je sve razlog za uhićenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog društvenih mreža poput Facebooka i policija ima pune ruke posla. I to zbog prijetnji.

Jedna od prijetnji, upućena sisačkom biskupu Vladi Košiću, završila je uhićenjem 69-godišnjaka u Tisnom koji je nakon ispitivanja u sisačkom tužiteljstvu, pušten da se brani sa slobode.

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva" Ilustracija incident u susjedstvu AUDIOSNIMKA Sin poznatog poduzetnika prijetio policajcima: "Kad te ubijem pred djetetom, nemoj se igrati sa mnom!"

Policija je još jednom intervenirala i zbog ozbiljnih prijetnji premijeru Plenkoviću na društvenim mrežama.

Vijest o puštanju na slobodu Ilije Komšića, njegovoj supruzi donijela je olakšanje. Odveli su ga kaže bez lijekova, odjeće, otišao je u kratkim ljetnim hlačama.

„Jednostavno čovjek ne može vjerovati da takve stvari se događaju u današnje vrijeme da nekog uhite što je nekome prijetio. Što ti ja znam, ima gorih stvari u našoj državi pa opet nikome ništa", kaže Slavica Komšić.

69-godišnjak je uhićen zbog prijetnji biskupu Košiću putem Facebooka. Biskup je sve prijavio, pa je u akciju krenula i šibenska i sisačka policija. Potom se oglasio i biskup.

"Meni je žao što je uhićen jedan umirovljeni branitelj u Tisnom, kako o njemu kaže njegova žena, koji je k tome bolestan. Nadao sam se da će ga policija samo upozoriti da je kažnjivo drugima prijetiti, a on je meni 15.06, poslao poruku u kojoj mi psuje "Crkvu i familiju" poslije čega je doslovno napisao: "Zaklat ćemo tebe i sve takve idiote uskoro", kazao je Košić.

Zabrana približavanja biskupu

Policija je Komšića prijavila za kazneno djelo prijetnje. Ispitan je i u tužiteljstvu i pušten da se brani sa slobode. Uz zabranu približavanja biskupu.

"Naravno da naš klijent niti ne namjerava pristupati niti je namjeravao svih 7 dana pa neće to učiniti ni sada da pristupa biskupu i naravno da mu nije bila nikakva namjera učinit prijetnju", kaže Dijana Kladar, odvjetnica Ilije Komšića.

Da policija prijetnje na društvenim mrežama shvaća ozbiljno, pokazali su i nedavnim uhićenjem 21-godišnjaka iz Austrije zbog prijetnji Andreju Plenkoviću. U istražnom zatvoru u Dubrovniku završio je i 45-godišnjak također zbog prijetnje premijeru.

Što je sve razlog za uhićenje

U policiji objašnjavaju što je sve razlog za uhićenje...

"Ako na bilo koji način jasno artikulirate i napišete ili na drugi način date do znanja da nekom prijetite nekim zlo da ćete ga ustrašiti uznemiriti usmrtiti. ugroziti njegov tjelesni integritet ili njemu bliske osobe“, kaže Dragan Josipović iz Ravnateljstva policije.

Stav dijeli i bivši šef SOA-e.

"Danas se društvene mreže jako često koriste da bi se neke poruke prenijele i mislim da je najnormalnije da policija svaku prijetnju kakva god bila da li je u pitanju premijer ili običan građanin mora ispitati i vidjeti o čemu se radi, mislim da svaka najnormalnija država mora imati takav stav", kaže bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić.

No, kritike stižu iz Hrvatskog helsinškog odbora.

"Bojim se da se radi o selektivnoj primjeni pravde i da bi se ovo moglo pretvoriti u povratak verbalnog delikta. Mora postojati odgovornost, i biskup Košić je odgovoran za svoje optužbe Petrova da je izdajnik, za prozivanje na prostituciju, to je ugroza javnog morala ako njega netko ugrožava na drugi način, prema tome držimo ravnotežu oko izjava ali i ovih na Facebooku“, kaže Ivan Zvonimir Čičak.

Nisu izostale ni političke reakcije.

Mostovac Miro Bulj tvrdi da je riječ o represiji prema svima koji se ne slažu s Plenkovićevom vladavinom, a da se sad pritvara i branitelje. Optužbe stižu i iz SDP-a.

"Prije nekoliko dana treniranje strogoće na gradonačelnici Siska. Gdje su granice kritike? ... Jedno je sigurno: Hrvatskom se širi strah da se ponovno uvodi verbalni delikt! Premijer i ministar unutarnjih poslova moraju najhitnije objasniti ove postupke“, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Prijetnje političarima i u prošlim Vladama

Prijetnje su političari primali i u prošlim Vladama. Iskusila je to među ostalim i Jadranka Kosor i Milanka Opačić. Policija je u akciju krenula i zbog prijetnji Ranku Ostojiću na društvenim mrežama.

"Prijetnje upućene bilo kome putem Facebooka nisu prihvatljive i ne mogu se smatrati slobodom govora. Ako neko prijeti nekom da će ga zaklati nije uključeno u slobodu govora“, kaže pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Ove je godine policija imala posla s oko 1.000 prijetnji smrću. Do svibnja su evidentirali i 143 prijetnje upućene službenim osobama, a među njima i političarima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene