Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija cenzurira hrvatske blogere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je tijekom ove godine MUP proveo akciju suzbijanja ksenofobičnih i sličnih sadržaja na Internetu, a obuhvaćeni su blogovi te je zbog sumnje da su počinili kazneno djelo obrađeno 12 blogera.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo obrađeno je osam blogera zbog rasne i druge diskriminacije te četiri zbog nedopuštene uporabe autorskog djela. Od ukupno devet prijavljenih osoba, njih sedam bili su maloljetnici.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ruwiki Novi Putinov projekt danas kreće punom snagom: Dvije važne informacije drže se u potpunoj tajnosti Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera''

U Ministarstvu unutarnjih poslova tvrde da cenzure nema, jer ima toliko sadržaja da je nemoguće sve kontrolirati. "Moguć je jedino pokušaj utjecanja na to da sadržaja koji nisu u skladu s hrvatskim zakonima bude što manje", rekli su za Vjesnik u Službi za odnose s javnošću MUP-a. 

Osim blogova, internetski forumi idealno su mjesto za izražavanje stavova, od kojih neki nisu u skladu s hrvatskim zakonima. Uglavnom je riječ o kaznenim djelima opisanima u članku 174. Kaznenog zakona, a radi se o vrijeđanju na rasnoj, vjerskoj osnovi. 

Što se tiče kontrole foruma, u MUP-u kažu da kontrola nije moguća, ali je moguća prevencija, i to tako da sami korisnici administratorima dojavljuju neprimjerene sadržaje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene