Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj je tijekom ove godine MUP proveo akciju suzbijanja ksenofobičnih i sličnih sadržaja na Internetu, a obuhvaćeni su blogovi te je zbog sumnje da su počinili kazneno djelo obrađeno 12 blogera.


Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo obrađeno je osam blogera zbog rasne i druge diskriminacije te četiri zbog nedopuštene uporabe autorskog djela. Od ukupno devet prijavljenih osoba, njih sedam bili su maloljetnici.

Vezani članci Domagoj Zovak (Foto: Informer) Sloboda medija u Hrvatskoj sve ugroženija, zašto su novinari tako zanimljivi policiji? ''Društvo bez satire bi bilo Sjeverna Koreja'' Ivica Todorić (Foto: Dnevnik.hr) Todorić objavio detalje "Internacionalne skupine za neprijateljsko preuzimanje Agrokora"

U Ministarstvu unutarnjih poslova tvrde da cenzure nema, jer ima toliko sadržaja da je nemoguće sve kontrolirati. "Moguć je jedino pokušaj utjecanja na to da sadržaja koji nisu u skladu s hrvatskim zakonima bude što manje", rekli su za Vjesnik u Službi za odnose s javnošću MUP-a. 

Osim blogova, internetski forumi idealno su mjesto za izražavanje stavova, od kojih neki nisu u skladu s hrvatskim zakonima. Uglavnom je riječ o kaznenim djelima opisanima u članku 174. Kaznenog zakona, a radi se o vrijeđanju na rasnoj, vjerskoj osnovi. 

Što se tiče kontrole foruma, u MUP-u kažu da kontrola nije moguća, ali je moguća prevencija, i to tako da sami korisnici administratorima dojavljuju neprimjerene sadržaje.