Roadpol 24-satni nadzor brzine provodi se 21. travnja u cijeloj Europi
Roadpol 24-satni nadzor brzine provodi se 21. travnja u cijeloj Europi Foto: MUP

Speed Marathon je 24-satni nadzor brzine na području cijele Europe, tijekom kojega se policijskim djelovanjem osigurava pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.


Ta akcija organizira se tradicionalno jednom godišnje, tijekom ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina, koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja.

Vezani članci Brzina Njihove su vještine nevjerojatne, mogu im konkurirati samo roboti PR Brzi i žestoki 9

U poduzimanje aktivnosti na području Republike Hrvatske 21. travnja bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici pritom nadziru brzinu odobrenim metodama i uređajima, a prijestupnici se zaustavljaju i kažnjavaju na licu mjesta. Također, prekršaji brzine utvrđuju se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila.

Najčešći uzrok smrti upravo brzina

Prekršaji prekoračenja dopuštene brzine kretanja događaju se svakodnevno u svim europskim zemljama.

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.

Roadpol 24-satni nadzor brzine provodi se 21. travnja u cijeloj Europi
Roadpol 24-satni nadzor brzine provodi se 21. travnja u cijeloj Europi Foto: MUP

Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa.

Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina. Ipak, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu, poručuju iz MUP-a.