Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef MOL-a s istražiteljima

Polančec tražio novac za Podravku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef MOL-a Zsolt Hernadi hrvatskim je istražiteljima potvrdio da ga je Damir Polančec tražio novac za Podravku.

Ne vrati li Podravka 30. rujna svoj dug od 34,2 milijuna eura plus kamate, ili ne dogovori s OTP-om reprogram toga kredita, MOL može postati najveći pojedinačni dioničar Podravke. Naime, riječ je o priči o preuzimanju Podravke, u koju su umreženi Ina, MOL, mađarska OTP banka, varaždinska Fima i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije Slika nije dostupna I dalje neizvjesno što će Bernardić izbjegava odgovor: Uvjeren u dogovor oko Zagreba

Novac za vraćanje duga Merrill Lynchu dao je MOL, položivši iznos kredita kao polog u banku, piše list, a poveznica je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je 2008. s MOL-om pregovarao o prodaji drugog paketa dionica Ine i tražio od njih da pomognu u financiranju kupovine 10,6 posto dionica Podravke za tvrtku Fima Ami. To su potvrdili čelnici mađarske naftne kompanije, ispitani kao svjedoci u istrazi oko Podravke.

>> Odvjetnici optuženih u ‘aferi Spice’ počeli ispitivati svjedoke

>> Sanader, Friščić i Maček među Polančecovim svjedocima

Kako piše Jutarnji, izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi hrvatskim je istražiteljima rekao da ga je Polančec zatražio pomoć oko Podravke te mu kazao da se vodstvo Podravke želi obraniti od tzv. neprijateljskog preuzimanja, ali da su se pojavili problemi s financiranjem kupljenih Podravkinih dionica i da bi bilo važno iznaći modus za zatvaranje postojećeg kredita kod Merill Lyncha u Londonu.
Sporna kupnja 10,6 posto dionica Podravke, koje glase na Fimu Ami, kreditirala se zaduženjem od 26 milijuna eura kod Merrill Lyncha, a zbog pada cijene dionica Podravka je, kao garant cijelog posla, dolazila u sve veće financijske obveze prema Londonu.

MOL je na poseban račun deponirao sredstva, na temelju čega je OTP banka odobrila kredit u istom iznosu, kako bi sve bilo u skladu sa zakonom, piše list. Pritom je sklopljeno pet ugovora kojima se reguliraju odnosi MOL-a, OTP-a, Podravke i Fime Ami s Malte.

U jednom od tih ugovora predviđena je i mogućnost da Podravka zaduženje 'prebije' ne samo novčanim uplatama već i dionicama Ine, a za hrvatske je interese najvažnija odredba da MOL može djelomično ili u potpunosti otkupiti sva prava, potraživanja i obveze koje OTP banka ima temeljem ugovora o kreditu. U tim su pravima i dionice Podravke, koje su dane kao zalog za kredit. Dakle, MOL može postati najveći pojedinačni dioničar Podravke, kao što može postati i pretežni vlasnik Ine ako mu Podravka svoj dug vrati njenim dionicama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene