Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Spice

Sanader, Friščić i Maček među Polančecovim svjedocima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader pozvan je da svjedoči u obrani šestorice menadžera i Damira Polančeca, uhićenih zbog sumnje u milijunsku malverzaciju dionicama Podravke.

Odvjetnici osumnjičenih dogovorili su se o konačnom broju svjedoka te sastavili popis od 56 imena. Za desetak dana ispitivanja bi trebala početi u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore. Ispitivanja će trajati do polovice srpnja i nakon ljetne stanke nastavlja se u rujnu, a pred kraj saslušanja trebao bi se pojaviti i Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Politička analiza 'Izjava o jami je najstrašnija od Petračeve prijetnje Sanaderu' Slika nije dostupna Prve reakcije 'Sjajan je glumac, vidi se od koga je to Petra naslijedila'

>> Polančec: Draga Jadranka, sve ću reći u knjizi

Odvjetnici bivših Podravkinih čelnika osumnjičenih u aferi Spice počet će od sredine lipnja ispitivati pedesetak svjedoka navodnih malverzacija u Podravci, što će biti prvi slučaj u povijesti hrvatskog pravosuđa da obrana u okviru svoje istrage kao svjedoke poziva visoke sadašnje ili bivše državne dužnosnike.

Svjedoci će se od 16. lipnja početi ispitivati u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore. No, za razliku od slučaja kada ih pozove USKOK, koji uz nadzor suca istrage samostalno radi na slučaju, oni se ne moraju odazvati svjedočenju. Odvjetnici optuženih u aferi Spice - Ante Madunić, Mate Matić, Veljko Miljević i Rajko Mlinarić - ističu da je kolokvijalno nazvana 'odvjetnička istraga' pravna novina omogućena novim Zakonom o kaznenom postupku. Obrana, naime, ne može predlagati tužiteljstvu koje svjedoke treba saslušati, ali ih može ispitati samostalno.

Sanader ispitan posljednji

Svjedoke u aferi Spice ispitivati će se od 16. lipnja do rujna uz pauzu u vrijeme godišnjih odmora tijekom srpnja i kolovoza. Najzvučnije ime među pozvanima svakako je bivši premijer Ivo Sanader, koji će po riječima Ante Madunića, odvjetnika bivšeg šefa Uprave i Nadzornog odbora Podravke, pristane li na svjedočenje biti ispitan posljednji.

Uz Sanadera odvjetnici će kao svjedoke pozvati njegovog bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka, predsjednika HSS-a Josipa Friščića te gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića. Na popisu svjedoka je i više uvaženih gospodarstvenika i bankara poput Mladena Vedriša, Bože Prke i Franje Lukovića te menadžera povezanih s Podravkom.
Odvjetnici nisu željeli otkriti koje podatke žele izvući od mogućih svjedoka, ali odbacuju medijske tvrdnje da je netko od bivših čelnika Podravke teretio bilo koga drugoga.

Svjedočenja visokih državnih dužnosnika prvi je najavio Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Nobilo, međutim, neće sudjelovati u svjedočenjima vezanim uz aferu Spice jer je Polančec osumnjičen za druga nedjela u vezi Podravke. Iako je prvi najavio svjedočenja zvučnih imena iz vrha vlasti svjedoci u aferi Spice bit će ispitani prije članova užeg kabineta koje on želi ispitati u vezi HEP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene