Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskorištavanje fonda za razvoj

Od polja do frizerskog salona: Ovo je novi hit među slavonskim poljoprivrednicima

Nepoljoprivredne djelatnosti (Foto: Dnevnik.hr)
Nepoljoprivredne djelatnosti (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nepoljoprivredne djelatnosti (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Život na selu ne odvija se samo u poljima. Naime, pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti novi je hit među slavonskim poljoprivrednicima, pogotovo kada se početni kapital dobiva bespovratno.

Na jednom zidu bit će televizor, u dnu prostorije takozvane šamponjere, a u planu su i zrcala. Plan je to obitelji Bošnjaković, koja će se uz ratarstvo baviti i nepoljoprivrednim biznisom. Ana Bošnjaković, frizerka po struci s položenim majstorskim ispitom, će za uređenje salona dobiti 50 tisuća bespovratnih eura.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Slika nije dostupna Upoznao se s problemima Evo što je premijer Orešković poručio Slavoncima

"Otvorit ćemo još dva nova radna mjesta. Ljudi će moći raditi, a ne biti prisiljeni otići u Njemačku", rekla je Ana Bošnjaković.

Njezin će suprug i dalje biti na polju.

"I dalje ćemo nastaviti u sektoru žitarica i uljarica. Ana će osnovati novu djelatnost, što će donijeti prihode kroz svih 12 mjeseci", rekao je Tomislav Bošnjaković.

Dobrih vijesti ima i za mlade poljoprivrednike

Novac EU fondova Slavonci su povukli i za kušaonice, proizvodnju rakija ili turizam. Pokreću i uslužne djelatnosti poput piljenja i odvoza drva, čišćenja cesta od blata ili snijega, košenja trave uz bankine, vađenja luka i odvodnje vode s oranica.

Dobrih vijesti ima i za mlade koji pokreću poljoprivredni posao. Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je odobriti sve projekte koji su pristigli i udovoljavaju uvjetima, njih više od 900.

Dvadesetogodišnji Filip Đanić iz Podgorača najmlađi je slavonski poljoprivrednik koji je za pokretanje posla, na naslijeđenih 13,5 hektara, povukao 50 tisuća eura.

"Planiram posaditi najveću ekološku proizvodnju lješnjaka u Hrvatskoj", rekao je Đanić. "Želim se zadržati ovdje, ovdje je moj plan, moja budućnost i želim ovdje nastaviti živjeti", dodao je.

A bude li imao problema s radnom snagom, moći će unajmiti profesionalnog skupljača lješnjaka. Naime, iz Programa ruralnog razvoja novac se dijeli i za takvu uslužnu djelatnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene