Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetki primjerci

Upali u kuću s jednim ciljem, no ovome se nisu nadali: Pogledajte što je pronašla policija u premetačini na jugu Hrvatske

Antičke amfore
Antičke amfore Foto: PU dubrovačka-neretvanska
Rijetke amfore pronađene su u sklopu pretrage kuće u Cavtatu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Pretragom kuće u Cavtatu krajem kolovoza prošle godine policijski službenici Odjela kriminaliteta droga pronašli su tri antičke amfore za koje je utvrđeno da potječu iz vremena od 1. st. do sredine 3. st. poslije Krista.

Pretraga kuće obavljala se u sklopu kriminalističkog istraživanja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, o čemu je ova Policijska uprava izvjestila priopćenjem od 24. kolovoza, a osim droge, u kući su tada pronađena i tri primjerka amfora koje su, uz potvrdu, oduzete i poslane na stručni pregled Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Počeli radovi na odvozu baliranog otpada Konačno Nakon 18 godina odvezena prva bala smeća iz Brezja: "Ovo je početak kraja ekološke travestije"

Utvrđeno je da su amfore izvađene iz mora, odnosno da potječu s jednog ili više podvodnih arheoloških lokaliteta.

Antičke amfore Antičke amfore Foto: PU dubrovačka-neretvanska

Stručnim je pregledom utvrđeno kako se radi o rijetkim primjercima, a jedna od pronađenih amfora za sada predstavlja jedinstveni i jedini cjelovito sačuvani primjerak tog tipa amfore na istočnom dijelu jadranske obale.

Antičke amfore Odjelu za arheologiju Foto: PU dubrovačka-neretvanska

Pročitajte i ovo Štakori na Trešnjevci Drama na kvartu VIDEO Štakori opsjedaju zgradu u Zagrebu: "Susjedi se boje pustiti djecu van, nije ni meni ugodno"

Pročitajte i ovo Stevo Culej jeziv komentar Hrvatski studenti idu na put u Beograd. HDZ-ovac Culej: "Nadam se da ih pokolju ko svinje"

Sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra, svi pronađeni nalazi amfora predstavljaju kulturno dobro te su kao takvi vlasništvo Republike Hrvatske.

Antičke amfore Antičke amfore Foto: PU dubrovačka-neretvanska

U sklopu stručnog mišljenja Konzervatorski odjel u Dubrovniku naložio je zbrinjavanje amfora na prikladan način kako bi se spriječilo njihovo oštećivanje te kako bi bile trajno zbrinute te su amfore, u dogovoru s Muzejima i galerijama Konavala, početkom veljače ove godine predane Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u Pridvorju gdje će biti izložene te će se moći razgledati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene