Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jutros treslo 5.0 po Richteru

Tlo i dalje podrhtava, u večernjim satima zabilježen još jedan potres. Stručnjak o Petrinji: "Očekujemo da će biti oštećeno 500 do 1000 zgrada"

Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 3
Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Potres magnitude 5 pogodio područje Siska - 3 Galerija 1/1 >>
Područje Siska jutros oko 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.1 po Richteru, objavio je EMSC. Prema podacima Seizmološke službe RH, potres je bio magnitude 5.0 po Richteru. Nakon nekoliko slabijih podrhtavanja, nešto prije 8 sati u razmaku od nekoliko minuta zaredala su se dva jača udara, od 4.7 i 4.1 po Richteru.

* Područje Siska u 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.0 po Richteru

Pročitajte i ovo Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

* U 7.49 zabilježen je novi potres od 4.7, a potom u 7.51 sati magnitude 4.1 po Richteru

Ako imate snimku ili fotografije šteta od potresa šaljite nam na reporter@novatv.hr.

U nastavku pratite tijek događaja iz minute u minutu:

21:43 Podrhtavanje tla ne prestaje - kako javlja EMSC, oko 21:30 zabilježen je još jedan slabiji potres, od 1,4 po Richteru, a epicentar mu je bio 31 kilometar južno od Zagreba.

20:17 Stožer je stavio u stanje pripravnosti i vatrogasce iz drugih dijelova Hrvatske. Hoće li biti potrebe za njihovom mobilizacijom doznala je u Sisku reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Zapovjednik sisačkih vatrogasaca Miroslav Golub kaže da je jutros bilo 300-tinjak dojava građana, a na raspolaganju je bilo 50-ak vatrogasaca, dobrovoljnih i profesionalnih.

"Sva opasna mjesta su sanirana, sve opasne situacije odrađene. Idemo dalje, onda mjesta koja nisu sanirana, koja su manje opasna su ograđena. Sad je sve pod kontrolom", rekao je zapovjednik te istaknuo da trenutno nema potrebe za dodatnom pomoći.

"Već u prvim minutama svoje djelatnike su mi stavili na raspologanje kolege zapovjednici od Zagreba do Daruvara i rekli su da im se samo obratimo ako nešto treba", kazao je Golub te istaknuo kako su vatrogasci prije devet mjeseci u Zagrebu stekli prva iskustva s potresom te ih sad primjenjuju.

Golub je pohvalio hrabre, odgovorne i profesionalne djelatnike zahvaljujući kojima za sad sve funkcionira. Dodao je kako sutra očekuju djelatnike HEP-a koji bi trebali doći s manjim vozilom za rad na visini kako bi mogli odraditi radove koje ne mogu sa svojim većim vatrogasnim vozilom.

20:00 Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan u Petrinji je razgovarala s doktorom Josipom Atalićem, statičarom koji je cijeli dan na terenu.

Statičari su do sad dali tek jednu crvenu naljepnicu, a najviše je žutih i zelenih, no danas je pregledano tek stotinjak zgrada, a u sljedećim danima treba pregledati još oko tisuću zgrada.

Atalić kaže da je stanje bolje nego u Zagrebu. "Manji je stupanj oštećenja i bit će sigurno manje oštećenih zgrada, očekujemo od 500 do 1000 zgrada, tako da ćemo relativno brzo riješiti probleme ovih građana", kaže statičar.

Najčešći su problemi s dimnjacima, krovištima i zabatnim dijelovima zgrada koji vise nad ulicama, kaže statičar te ističe da se ne bi trebalo paliti grijanje dok se ne provjere problemi s instalacijama.

"Ima dosta napuštenih i dotrajalih zgrada koje su najviše stradale. To je kombinacija oštećenja i dotrajalosti", kaže Atalić te dodaje da će se u idućih tjedan dana znati pravo stanje stvari.

Oni kojima su oštećeni objekti trebali bi potražiti alternativni smještaj bar u razdoblju dok je ovo područje seizmički aktivno, kaže statičar te dodaje da će se kroz neko vrijeme moći vratiti u svoje domove.

Sutra se očekuje dolazak 50-100 statičara te Atalić smatra da bi trebali biti gotovi do petka, ako će raditi kao što su radili u Zagrebu.

18:50 Mještani Strašnika, jednog od najpogođenijih mjesta, sami su se organizirali te krenuli u sanaciju kuća pa će noć svi dočekati ispod svog krova.

Više o tome čitajte ovdje

18:03 Sve žurne službe su na terenu u Petrinji, ali vatrogasci imaju najviše posla. "Svjedočimo zagrebačkom scenariju iz ožujka, doduše u puno manjoj mjeri", javio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak uživo iz Petrinje te istaknuo kako su najveći problem dimnjaci i crijepovi koji bi mogli ozlijediti pješake ako padnu s krovova.

"Došlo je puno vatrogasnih ekipa iz okolnih županija, rekao bih da taj sustav besprijekorno funkcionira jer se još jednom pokazalo kako Hrvatska ima srce, kad je u pitanju zajedništvo, a ovo što se dogodilo u Petrinji je velika nepogoda", kazao je Jarak i dodao kako je oštećeno oko 650 objekata, a pred građevinskim stručnjacima i statičarima je velik posao, kao i u Zagrebu, kako bi utvrdili razinu oštećenja.

"Nakon prvog vala koji me je trgnuo iz kreveta, iz sna, već sam mislila da je to sve prošlo i krenula sam prati kosu da bih se uputila na posao. Prala sam kosu nad kadom kada je počeo drugi val i bojler od 80 litara je pao u kadu... Na sreću mene na tom mjestu više nije bilo", rekla je Petrinjka Maja.

Osim predsjednika Republike, Vlade i Sabora koji su obišli Petrinju i Sisak bio je tu i Nikola Grmoja sa suradnicima iz Mosta, čelni ljudi platforme Možemo s Tomislavom Tomaševićem, a Jarku su rekli da su došli pomoći ljudima.

18:00 Zagrebački vatrogasci danas su imali 15 intervencija, od kojih je 12 bilo vezano za potres. Uklonjene su četiri kape dimnjaka, na tri lokacije trebalo je ukloniti crijep, a na pet su utvrdili da nema potrebe za intervencijom. Na jednoj adresi zatvorili su vodu, ugasili jedan manji požar i spašavali pri jednoj tragičnoj nesreći na radu.

17:23 U potresu koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Sisak i Petrinju oštećena je i sisačka katedrala Uzvišenja sv. Križa, a katedralu je tijekom dana obišao sisački biskup Vlado Košić kako bi se upoznao s nastalom štetom, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Nakon detaljnog pregleda preliminarni zaključci stručnjaka su kako su oštećenja zadobivena u potresu konstrukcijske naravi, a detaljnom analizom utvrdit će se njihova težina, ističe se u priopćenju.

Jedno od vidljivo teških oštećenja nalazi se na vijencu zvonika te je njegova sanacija, zbog zaštite vjernika i prolaznika, prioritet. U manjem dijelu oštećen je i krov katedrale nad ulazom na pjevalište te spoj pročelja i zvonika.

Čak više nego pročelje stradala je unutrašnjost sisačke katedrale, gdje su vidljive brojne pukotine i oštećenja. Posebno je stradao strop iznad svetišta i sakristije te spoj kora i pročelja, koje je već bilo stradalo i u potresu koji je pogodio Sisak 1909. godine.

U potresu je teško stradala i župna kuća gdje su kroz cijeli objekt popucali zidovi, a srušio se i dio stropa na prvoj etaži.

Osim katedrale, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području različite materijalne štete: crkva i župna kuća u Selima i Gori, župna crkva u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapela Pohoda BDM u Sisku i kapela sv. Jakova u Mošćenici.

17:05 Hrvatska komora inženjera građevinarstva spremna je aktivno se uključiti u hitne preglede zgrada oštećenih potresom na području Petrinje i Siska, kao što je to učinila i nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu, priopćeno je u ponedjeljak iz te komore.

17:00 Prema dosadašnjim procjenama oštećeno je više od stotinu objekata. Najviše su stradala naselja Strašnik i Sibić na petrinjskom području, gdje je bio epicentar potresa.

16:30 Zagrebački vatrogasci poslijepodne su krenuli uklanjati crijep sa zgrade u Domjanićevoj ulici.

14:34 "Sve su žurne službe na terenu, sustav dosta dobro funkcionira, vatrogasci su tu s kolegama iz drugih županija, tu je i HGSS, pripadnici svih žurnih službi, vojska je u pripravnosti", izvijestio je iz Petrinje reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

14:02 "Sve zgrade u bolnici su oštećene. Otpali su crijepovi, puknule su cijevi, otpala je žbuka. Nije bilo ozlijeđenih. Bolnica uredno funkcionira", rekao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj sisačke bolnice.

13:55 Iz sisačke policije poručuju kako su sve raspoložive snage na terenu.

13:45 Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o najnovijim informacijama o potresima na sisačkom području. 

"Potresi su prouzročili štetu na pročeljima kuća, dimnjaka te unutarnjih oštećenja prostora. Nije bilo ozlijeđenih, a sve službe su odradile posao. Formirali smo tim od osam stručnjaka kako bi se što prije odradila procjena oštećenja", kazao je načelnik Stožera Roman Rosavec i najavio kako će uskoro biti dostupna i web stranica za prijavu štete.

Kazao je kako nema mjesta panici te se iskreno nada da se ovakve situacije neće ponoviti. 

Objasnio je kako je jedna gospođa morala napustiti stambeni objekt zbog opasnosti te je zbrinuta. Poručio je kako su u tijeku pregledi rafinerije i tvornice Gavrilović u kojoj se nalaze plinski spremnici. 

"Za sad nema nikakvih ugroza", poručio je. 

Prema posljednjim informacijama nitko od stanovnika potresom pogođenih područja nije zatražio izmještanje.

Kazao je kako je donesena odluka o bezuvjetnom izdavanju propusnica za one koji imaju nekretnine na tom području.

"Oni se mogu obratiti lokalnom ili nacionalnom stožeru. Nadam se da građani neće zlorabiti ovaj događaj .Ovakav pristup propusnicama vrijedit će nekoliko dana", rekao je.

12:03 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na svojem je Twitteru poručila da EK prati stanje u Hrvatskoj nakon serije potresa koji su jutros pogodili područje Siska i Petrinje. 

"Hrvatska, ostani snažna! Nakon jakog potresa jutros, Europska komisija je u kontaktu s premijerom Andrejom Plenkovićem i hrvatskim vlastima. Pažljivo pratimo situaciju i spremni smo pružiti pomoć", napisala je von der Leyen. 

 

11:29 Nacionalni stožer je komentirao i jutrošnje snažne potrese koji su pogodili Sisak i Petrinju.

Što se tiče izdavanja propusnica za Sisačko-moslavačku županiju, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut je rekao kako će osobe koje imaju potrebu za premještanjem ili posjetom županiji kako bi provjerili nekretnine ili posjetili rodbinu nakon potresa - imati prioritet.

"Nema velikih konstruktivnih šteta, ni ozlijeđenih osoba. Ekipa inženjera statičara je krenula prema Sisku i Petrinji", rekao je Trut.

11:05 Iz Seizmološke službe RH javila se reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je razgovarala s seizmologom Prevolnikom. On je kazao kako se nakon serije jutrošnjig podrhtavanja ne može isključiti mogućnost još jačeg potresa. Više pročitajte OVDJE

11:03 Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan iz Petrinje je izvijestila kako su na terenu sve službe i da je velika većina zgrada u gradu pretrpjela štete. 

"Struje i vode ima u cijelom gradu, službe su odmah reagirale, stanovnici su ih zasuli pozivima. Iako nije bilo značajne štete, gotovo nema kuće na kojoj nije potrebna intervencija. Na terenu je oko 50 do 60 vatrogasaca kojima stiže pomoć kolega. Iz Zagreba stižu statičari koji će pregledati zgrade, ali trenutno su najveći problem dimnjaci", izvijestila je Petra Buljan. 

11:01 Kako je izvijestila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić iz Siska, jedna je osoba nakon potresa evakuirana. Gradonačelnica Siska Kristina Ikič Baniček kazala je kako je najbitnije da nitko u potresima nije ozlijeđen.

"Štete su uglavnom puknuća zidova, srušeni dimnjaci. Sve ustanove u gradu rade normalno, osim muzeja i dječjeg odjela gradske knjižnice zbog puknuća zidova. Jedna obitelj je tražila da im nađemo privremeni smještaj jer ne znaju je li im dom siguran", rekla je gradonačelnica Siska.

10:58 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Andrijom Jarkom rekao je kako je grad doživio katastrofu i da očekuje pomoć od svih.

"Poslije Domovinskog rata, poslije COVID-a, mislim da nam je još samo trebao ovaj potres... Petrinja je bila i ostala grad, destinacija frustracije. Sad kad vidim što nam se sve dešava, normalno da od države ne tražim rješenje da nemaju rješenja nego da imamo rješenja. Ovdje očekujemo pomoć od svih njih, da promptno reagiraju, sutra, odmah, jučer, imamo sve potrebne stvari za intervencijski plan", rekao je Dumbović dodavši kako će državnom vrhu jasno reći što očekuje za grad.

"Želimo ući u ovaj zakon koji je donesen za obnovu Zagreba i Zagorja, želimo to iste sekunde jer to nam je jako važno da dobijemo sredstva. Petrinja je grad koji je mukotrpan, ovdje se stvarala domovina i mi ne želimo da imamo da domovine ima svuda, a ne tamo gdje je krvarila", poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Rekao je i kako su najveće štete pretrpjeli objekti iz 19. stoljeća, crkva Sv. Lovre kao i zgrada Gradske uprave.

10:19 Premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović stigli su u Sisak nakon serije jakih potresa koji su jutros pogodili grad i okolicu. Više pročitajte OVDJE

10:05 Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako u potresima nitko nije ozlijeđen.

"U tijeku je sanacija dimnjaka i raščišćavanje žbuke. Činimo sve kako ne bi bilo ozlijeđenih. Osnovat ćemo povjerenstvo za procjenu šteta i sva šteta će biti sanirana. Očekujemo operativnu pomoć iz Zagreba", kazala je gradonačelnica.

9:55 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović obišao je zgradu gradske Uprave koja je u jutrošnjem potresu pretrpjela oštećenja.  

9:29 U potresu je oštećena i Opća bolnica ''Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. Nitko od pacijenata i osoblja nije ozlijeđen i nije bilo evakuacija. 

8:57 Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut za DNEVNIK.hr je kazao kako nakon jutrošnjih potresa nema dojava o žrtvama.

"Prijavljene su štete na kućama, ali nije riječ o prevelikim oštećenjima. U Sisku i Petrinji došlo je do pucanja zidova, padanja crijepova s krovišta i oštećenja dimnjaka", kazao je Trut.

UŽIVO iz Siska

Objavljuje DNEVNIK.hr u Ponedjeljak, 28. prosinca 2020.

 

8:50 U Vladi je u tijeku sastanak premijera i voditeljice Seizmološke službe Ines Ivančić. Premijer Andrej Plenković u 10 sati ide u Sisak, u 11 sati u Petrinju, a s njime su ministri Davor Božinović, Vili Beroš, Tomo Medved i Darko Horvat.  

U Sisak i Petrinju dolazi i predsjednik Zoran Milanović. 

8:42 Prema podacima Seizmološke službe, 28. prosinca u 06:28 sati na području Petrinje zabilježen je potres magnitude 5.0 po Richteru, Intenzitet VII EMS ljestvice, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite. 

Prema prvim informacijama, zaprimljene su dojave o oštećenim objektima i vozilima, a za sada nema podataka o ozlijeđenim osobama.

"Molimo građane da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom", poručili su. 

8:37 Nova crkva svetog Lovre ostala bez krova. 

8:25 Kako doznajemo iz Ine, u Rafineriji u Sisku oštećenja nema. 

8:15 Najnovije informacije o potresu pratite u izvanrednim vijestima Nove TV u 10:45.

7:53 U 7.49 sati ponovno je tlo podrhtavalo. Seizmološka služba objavila je kako je novi potres bio magnitude 4.7 po Richteru, a u 7.51 sati zabilježena je magnituda 4.1. po Richteru. 

Građani, koji su se već vratili u svoje domove, ponovo su istrčali u parkove i na ulice. U gradu se čuju i vatrogasne sirene, što znači da ima dosta intervencija. Na zgradama se zapažaju i veće štete, odlomljeni i popucali zidovi, porušeni dimnjaci, otpale fasade i slično. Građani su u strahu od mogućih novih potresa.

7:44 Europski mediteranski seizmološki centar zabilježio je u ponedjeljak dva naknadna podrhtavanja nakon jačeg potresa koji je u 6.28 sati potresao područje između Siska i Zagreba.

Epicentar potresa u 7.01 sati, jakosti 1.7, bio je 53 km jugoistočno od Zagreba i 13 km jugozapadno od Petrinje, a epicentar potresa u 7.07 sati, jakosti 1.8, bio je 37 km jugoistočno od Zagreba, odnosno 26 kilometara zapadno od Siska.

Nešto prije 8 sati tlo se ponovno zatreslo, a EMSC izvijestio je kako je potres imao magnitudu od 5.0 po Richteru.

7:37 Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je kako u Zagrebu nema dojava o šteti.

Iz Zagrebačkog holdinga obavijestili su kako su otvorene besplatne telefonske linije putem kojih građani Zagreba mogu zatražiti pomoć i asistenciju gradskih službi nakon potresa. Brojevi telefona su: 0800 8802 i 0800 8805.

Nema oštećenja u zagrebačkoj zračnoj luci i promet je u 6,55 sati nastavljen po redu letenja, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Zračne luke Franjo Tuđman, nakon potresa koji se jutros snažno osjetio u Zagrebu i okolici.

"Danas ujutro, u ovim nenadanim okolnostima, sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, u uvjetima potresa, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi, ni na ostalim manevarskim površinama. Nakon uspostave operativnih sustava, promet je nastavljen u 06.55 sati, prema redu letenja", izvijestili su iz Zračne luke.

7:30 "Upravo sam se čula sa službom 112, zasad su bile dvije intervencije u gradu. Uglavnom ljudi prijavljuju padanje žbuke, jedino je u Rimskoj ulici oronulo staro stepenište, vatrogasci su na licu mjesta", rekla nam je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska, s kojom smo razgovarali dok je kretala na teren.

U usporedbi sa zagrebačkim potresom iz ožujka, Ikić Baniček kaže da su ovaj osjetili neusporedivo jače.

"Tada smo ovdje u Sisku imali osjećaj da nas netko gadno ljulja, ali ovo je bilo divljački", kaže Ikić Baniček za DNEVNIK.hr.

7:15 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović za N1 televiziju rekao je kako štete u gradu ipak ima.

"Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživio. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima", rekao je Dumbović.

Kako nam je kazala stanovnica Petrinje, padali su crijepovi s krovova i komadi žbuke sa zgrada.

"Jednoj kolegici dimnjak je pukao popola", ispričala je.

Europski mediteranski seizmološki centar zabilježio je u ponedjeljak dva naknadna podrhtavanja nakon jačeg potresa koji je u 6.28 sati potresao područje između Siska i Zagreba.

Epicentar potresa u 7.01 sati, jakosti 1.7, bio je 53 km jugoistočno od Zagreba i 13 km jugozapadno od Petrinje, a epicentar potresa u 7.07 sati, jakosti 1.8, bio je 37 km jugoistočno od Zagreba, odnosno 26 kilometara zapadno od Siska.

6:43  Područje Siska jutros u 6.28 sati zatresao je potres magnitude 5.2 po Richteru, bili su prvi podaci Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Epicentar potresa bio je 51 kilometar jugoistočno od Zagreba i oko 13 kilometara sjeverozapadno od Siska, na dubini od oko 2 kilometra. 

EMSC ubrzo je objavio novu magnitudu od 5.1 po Richteru

Hrvatska Seizmološka služba objavila je kako je prema njihovim izračunima potres bio magnitude 5.0 po Richteru s epicentrom 5 kilometara jugozapadno od Petrinje. 

Mnogi su se javili s uznemirujućim svjedočanstvima.

"Potres me probudio, tresao se krevet ispod mene", rekla je jedna čitateljica iz Zagreba.

Najnovije informacije o potresu, javljanja uživo s pogođenih područja te analize seizmološke službe pratite u izvanrednim vijestima Nove TV u 10:45.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene