Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trovačica iz Ozlja

Podmetnula prijatelju antifriz u bocu sa sokom, smanjili joj kaznu s 15 na 12 godina

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Prvostupanjsku osuđujuću presudu od 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Visoki kazneni sud preinačio je u 12-godišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđena 30-godišnja Kristina Ferko, koja je početkom 2020., podmetnuvši mu antifriz u sok, u Ozlju pokušala otrovati prijatelja i sumještanina.

Ne navodeći imena stranaka u postupku, sa Suda su u četvrtak priopćili kako su djelomično potvrdili, a djelomično preinačili prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Karlovcu, kojom je zbog teškog ubojstva u pokušaju optuženica osuđena na 15 godina zatvora.

Potvrđena je osuđujuća presuda po kojoj je optužena, u namjeri da ga ubije, na Vincekovo u siječnju 2020. svom prijatelju Denisu Matijašiću dala da popije sok iz boce mineralne vode "Jana", u koji je ranije potajno ulila antifriz, znajući da ta tekućina sadrži otrovnu supstancu.

On je popio piće, pa mu je tijekom noći pozlilo te je odvezen u bolnicu i hospitaliziran zbog upale moždane ovojnice i zatajenja bubrega. Nalazio se u teškom i po život opasnom zdravstvenom stanju, a život mu je spašen samo zahvaljujući pravovremenom i intenzivnom liječenju, ističu u optužnici s Visokog kaznenog suda.

Navode kako prvostupanjski sud, Županijski sud u Karlovcu, u svojoj nepravomoćnoj presudi nije počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka niti povrede kaznenog zakona te je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje.

No, naglašavaju, prilikom izbora vrste i mjere kazne optuženici je kao olakotno cijenio dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotno nepostojanje razloga za počinjenje djela, dobru pripremu i organiziranost u počinjenju djela koja se očitovala u osiguranju alibija te brisanju tragova komunikacije u mobitelu.

Dobra priprema i organiziranost, kažu na Sudu, očituje se i u korištenju posebnog broja preko kojeg je optužena komunicirala sa žrtvom, prema kojoj nije imala nikakvu empatiju, već namjeru ubojstva s izravnom namjerom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakav horor Ubojica uhićen na aerodromu sa "sumnjivim komadima mesa" u kovčegu: Policija strahuje od užasnog raspleta

Visoki kazneni sud utvrdio je kako izvršenje kaznenog djela teškog ubojstva na podmukao način po prirodi stvari pretpostavlja da je počinjeno s izravnom namjerom, što prvostupanjski sud nije ocijenio kao otegotnu okolnost, a precijenio je ostale utvrđene otegotne okolnosti te optuženoj izrekao prestrogu kaznu zatvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija 82 ubojstva na dan Koliko košta naručeno ubojstvo? U ovoj zemlji prava sitnica i bez straha da će vas otkriti

Prema ocjeni Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, optuženoj je izrečena zatvorska kazna od 12 godina kao primjerena težini počinjenog kaznenog djela, ličnosti optužene i okolnostima djela, te će se njome postići ciljevi generalne i specijalne prevencije.

Osim toga, kažu u presudi, tom kaznom postići će se pravednost kažnjavanja za teške oblike kaznenih djela, ali i omogućiti optuženoj ponovno uključivanje u društvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene