Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Podignuta optužnica protiv Glavaša u slučaju 'selotejp'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) danas je pred osječkim Županijskim sudom podignulo optužnicu protiv sedmero okrivljenika, koje se tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom - ubojstvo civila na Dravi 1991. godine, u tzv. "slučaju selotejp".

Optužnica je podignuta protiv Branimira Glavaša, Ivice Krnjaka, Gordane Getoš-Magdić, Mirka Sivića, Dine Kontića, Tihomira Valentića i Zdravka Dragića (ŽDO ne navodi imena, već samo inicijale okrivljenika), a u priopćenju za javnost, objavljenoj na web stranici Državnog odvjetništva, navodi se kako je "protiv svih okrivljenika predloženo određivanje, odnosno produljenje pritvora, zbog posebno teških okolnosti, pod kojima je kazneno djelo počinjeno".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužnica u slučaju 'selotejp' je pravomoćna Slika nije dostupna Odluka o 'selotejpu' početkom tjedna

Okrivljenike Ivicu Krnjaka i Gordanu Getoš-Magdić tereti se da su, sukladno zapovijedi Branimira Glavaša, krajem 1991. u Osijeku, u vrijeme obrane grada od JNA i pridruženih paravojnih postrojbi pobunjenog lokalnog srpskog stanovništva, osnovali postrojbu koja je bila pod njegovim nadzorom.

Nakon toga im je okrivljeni Branimir Glavaš zapovijedao da, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, protuzakonito lišavaju slobode civile srpske i drugih narodnosti, zlostavljaju ih i usmrćuju, što su oni prihvatili, sudjelovali i sami u izvršenju pojedinih zapovijedi te prenosili ove zapovijedi podređenim pripadnicima postrojbe, okrivljenicima Mirku Siviću, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću, koji su te civile neosnovano uhićivali, zlostavljali i odvodili do rijeke Drave i tamo ubijali.

Tereti ih se da su tako usmrtili B. L. (1950), A. Š. (1947.), J. G.
(1951.), M. K. (1948), S. V. (1929), P. L. (1927), M.S. (1948), B.P. (1938), i još dvije nepoznate osobe, dok je R. R. ( 1942), uspio preživjeti.

"Protiv svih okrivljenika predloženo je određivanje, odnosno
produljenje pritvora, zbog posebno teških okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno", dodaje se u priopćenju ŽDO-a.

Okrivljeniku Mirku Siviću šestomjesečni pritvor istječe danas u 22,05 sati, a ostalim okrivljenicima pritvor istječe idućih dana.
Okrivljenik Branimir Glavaš do sada u ovome slučaju nije bio u pritvoru, a zbog lošega zdravstvenog stanja početkom prosinca prošle godine ukinut mu je pritvor, koji mu je zbog utjecaja na svjedoke u istražnom postupku određen na zagrebačkom Županijskom sudu u tzv. "slučaju garaža", gdje je također okrivljen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Okrivljenici i njihovi branitelji imaju zakonski rok od 8 dana za
podnošenje prigovora protiv optužnice, dok će o zahtjevima za
određivanje, odnosno produljenje pritvora odlučivati Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda.

Tijekom istrage, koju je proteklih šest mjeseci proveo istražni sudac osječkoga Županijskoga suda Mario Kovač, saslušano je 147 svjedoka. Istražni sudac, a potom i izvanraspravno vijeće toga suda, odbili su zahtjev ŽDO-a za dopunom istrage, smatrajući da pet predloženih svjedoka nemaju relevantnih saznanja o ovome slučaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene