Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odluka o 'selotejpu' početkom tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko će državno odvjetništvo o podizanju optužnice ili odustanku od progona osumnjičenih za ratni zločin u Osijeku 1991. - tzv. slučaj "selotejp" - odlučiti u početku sljedećeg tjedna, izvijestio je danas glasnogovornik ŽDO-a Zvonko Kuharić.

Rok od 15 dana za donošenje odluke o podizanju optužnice ili odustanku teče od 10. travnja kad je ŽDO zaprimio spise od
Županijskog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu' Slika nije dostupna Žalba na 82 stranice Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu'

Osumnjičeniku Mirku Siviću šestomjesečni pritvor istječe u
ponedjeljak 16. travnja i ako ŽDO tada ne podigne optužnicu i
zatraži produljenje pritvora, osumnjičenik izlazi iz pritvora, a nakon toga, 19. travnja i idućih nekoliko dana i ostali osumnjičenici: Ivica Krnjak, Dino Kontić, Tihomir Valentić, Zdravko Dragić i Gordana Getoš-Magdić. ŽDO pritvor može zatražiti poslije toga, nakon podizanja optužnice.

ŽDO je 11. travnja zatražio produljenje pritvora za šestoricu
osumnjičenika što je istražni sudac Mario Kovač odbio s obrazloženjem da je istražni postupak završen te se mora poštivati zakonski rok od šest mjeseci pritvora u kojem ŽDO mora odlučiti o optužnici ili osumnjičenici izlaze iz pritvora.

Branimir Glavaš zbog slučaja "selotejp" nije bio u pritvoru, a zbog narušena zdravlja 37-dnevnim štrajkom glađu pritvor mu je u slučaju "garaža" ukinut lani 2. prosinca.

Dražen Matijević, Glavašev odvjetnik, kazao je kako okrivljenici, ako ŽDO podigne optužnice, imaju rok od osam dana za prigovor na podizanje optužnice. Ako optužnica bude podignuta, pritvor se može zatražiti i za Branimira Glavaša i o tome odlučuje Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku, kazao je Matijević. I za određivanje i produljenje pritvora rok za žalbu višoj sudskoj instanciji (Vrhovnom sudu) jest 48 sati, no žalba ne zadržava izvršenje odluke.

Istražni sudac Mario Kovač završio je prije dva tjedna istražni
postupak tijekom kojega je u šest mjeseci saslušao 147 svjedoka te prošli tjedan odbio zahtjev ŽDO-a za dopunom istrage, što je učinilo i Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku, te sve materijale dostavio ŽDO-u.

Sudac Kovač i Izvanraspravno vijeće kao razlog odbijanja dopune istrage naveli su kako pet predloženih svjedoka ŽDO-a nemaju relevantnih saznanja o slučaju "selotejp", jer nisu bili na mjestu na kojem se dogodio ratni zločin u Osijeku 1991., a jedan od njih u to vrijeme nije bio ni u Osijeku ni u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene