Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upisi na fakultete počinju preksutra nakon što budu objavljene službene rang liste s bodovnim pragom.


Gleda li se broj prijavljenih kandidata u odnosu na kvote, najveće gužve bit će za studij antropologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, koji je prijavilo oko 1.300 kandidata, a mjesta ima samo za 20 njih. Drugi na listi najpopularnijih je dvopredmetni studij povijesti također na Filozofskom fakultetu, pa filmska i TV režija te studij za vojnog pilota na Prometnom fakultetu.

Vezani članci Izbori maturanata - 3 Evo gdje je najveća navala: Koronageneraciji maturanata najpoželjnije zanimanje nije ni programer ni logoped Slika nije dostupna Ljetni upisni rok: Pogledajte koji su fakulteti najpoželjniji i gdje je ostalo još mjesta

>> Fakulteti uveli dodatne provjere koje naplaćuju

'Znači na antropologiji je to 64 kandidata na jedno slobodno mjesto, a na povijesti 55,' rekao je Igor Drvodelić iz  Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Ipak gleda li se fakultet koji je većini studenata bio prvi od mogućih deset izbora, onda je najpopularniji, kao i inače, zagrebački Pravni fakultet. 'Ove godine se promijenilo drastično to što su svi mogli prijaviti deset studijskih programa, a tamo neki deseti izbor vrlo rijetko će netko upisati pa treba pričekati prave upise i vidjeti koliko je koji fakultet upisan,' dodao je Drvodelić. Gleda li se najveći broj prijava za pojedine studijske programe, ljestvica drukčija.

'Po broju prijava to je i dalje građevinarstvo u Zagrebu pa promet na Prometnom fakultetu u Zagrebu,' rekao je Drvodelić. Najpopularniji fakultet je onaj koji je najvećem broju kandidata prvi izbor, a ne primjerice deseti, smatra profesor Vedran Mornar, dekan FER-a. A to su tri velika zagrebačka: Pravni, Ekonomski i Elektrotehnički. 'Zapravo se nije promijenilo ništa osim što je jedan transparentan sustav, osim što se djeci omogućilo prijavljivati više studijskih programa i što im je omogućeno kroz tu transparentost kakve su im šanse,' rekao je profesor Mornar. Oko tri tisuće kandidata nema šansu upisati fakultet, jer nema toliko mjesta. Sreću možda potraže na nekom privatnom daleko skupljem.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju