Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme 'norijada'

Fakulteti uveli dodatne provjere koje naplaćuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom slijedećeg tjedna završava škola za maturante i počinje groznica upisa na fakultete. Kad je bivši ministar Primorac uvodio državnu maturu učenicima je obećavao da će ona zamijeniti prijemne ispite te da će sve biti besplatno.

Ali fakulteti se ne odriču zarade tako lako. Neki od njih maturantima su uveli dodatne provjere koje namjeravaju naplatiti. Majice za norijadu su spremne, još samo ponedjeljak i zbogom srednjoj školi. Tanju, Martu i Apoloniju očekuje novi početak, miješaju se emocije tuge i sreće. 'Brašno, alkohol? Ne baš, nije preporučljivo i mislim da se možemo veseliti i bez toga,' rekla je maturantica Tanja Bezjak.

'Malo mi je teško zbog ljudi iz razreda, ali ovoga, pošto smo se ovaj zadnji razred zbližili,' rekla je Apolonija Rihterić. Nakon fešte na učenje, krajem svibnja očekuju ih tri glavna ispita državne mature, hrvatski, matematika i strani jezik. A onda još na prijamne ispite. Državna matura neće ih posve zamijeniti kako su im govorili. 'Koliko sam ja shvatila, bit državne mature bio je da se ne polažu prijamni ispiti,' rekla je Marta Slamić. Marta je prijavila tri fakulteta, mogla je deset, i tek kad ih je prijavila saznala je da će se prijamni ispiti plaćati.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Ilustracija Važno za roditelje Počeli upisi u prvi razred: Prvi put su online, samo je jedan grad izuzetak

'Na edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu to su motivacijski razgovori, ako uplatite jedan smjer to se plaća 200 kuna, drugi kao povoljniji 100 kuna, to je znači 300 kuna, Filozofski 250 i Pravo 200 kuna,' dodala je Marta. 'Malo sam bila šokirana jer su svi govorili da će to biti besplatno, al dobro, moraju i oni zaradit valjda,' dodala je Apolonija. Kad sam saznala kolika je cijena i da će se na kraju ipak morati plaćati ipak sam morala srezati neke fakultete,' rekla je Tanja.

Zagrebački Filozofski fakultet naplaćuje 250 kuna za test intelektualnih sposobnosti. Dekan kaže, ne zarađuju na maturantima.'Nismo mogli manje od toga, osim toga proizvodnja tog testa i organizacija nas košta, mi nećemo na tome ništa zaraditi,' rekao je Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Marta, Tanja i Apolonija zaboravit će sve brige oko državne mature, samo da je uspješno polože i upišu fakultet.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene