Nakon ljetnog odmora, studentima opet počinje stresno razdoblje i neprospavane noći. Već idući tjedan počinju jesenski ispitni rokovi, a svi koji će na njih izići već su počeli s učenjem. Kako bi uloženo vrijeme i trud bili isplativi, važno je pridržavati se nekih savjeta.


Knjige, učenje i neprospavane noći. Poznati studentski scenarij prije ispitnih rokova. 'Mama jedva čeka da završim faks jer će moći odahnuti od rokova', govori Viktorija, studentica Pravnog fakulteta. 'Evo imam knjigu s rimskog prava sa zagrebačkog faksa i moram to položiti pa sam počela učiti. Knjiga ima oko 450 stranica', kaže Karla s Pravnog fakulteta.

Vezani članci Slika nije dostupna ZAGREBAČKI STUDENTI BIJESNI Ispit iz mikroekonomije palo 100 posto studenata Slika nije dostupna Tri hrvatska studenta o BITNOM PUTOVANJU: 'Tamo je situacija višestruko gora nego kod nas i nitko se ne žali'

Predmeti koji se ne polože na jesenskom roku prebacuju se u iduću godinu. Zbog njih se može izgubiti godina, pa čak i pravo studiranja, a ciljevi su odavno zadani. Studenti planiraju dati dva do tri ispita da imaju 'očišćenu' cijelu prvu i većinu druge godine. Indeksi će mirovati još svega nekoliko dana.

>> Jovanović: Zdravstvena zaštita studenata nije upitna, ali dobro bi bilo da do 26. završe studij

Prvi ispiti kreću već idući tjedan. Iako ispitni rokovi još uvijek nisu počeli, mjesta u knjižnicama poprilično su popunjena, a upravo je za prolazak na ispitu važna dobra organizacija.

Par savjeta za uspješnije učenje:

1. Podijeliti gradivo u manje količine.
2. Svakih sat vremena napraviti kratku stanku.
3. Dovoljno spavati.
4. Dan prije ispita ostaviti za ponavljanje.
5. Stres umanjiti tjelovježbom.

S knjigom u ruci i dobrom organizacijom, studentima je uspjeh zajamčen. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook