Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26 godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira.


Ministar Jovanović je to rekao prije sjednice Vlade na pitanje novinara hoće li studenti nakon 26. godine izgubiti pravo na zdravstveno osiguranje, s obzirom da od 1. srpnja, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina.

Dosad su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta.

Jovanović je podsjetio kako programski ugovori koje su potpisali sa svim sveučilištima omogućuju da sveučilišta koja skrate rok studiranja dobiju dodatnu stimulaciju.

Vezani članci Bolnički krevet, ilustracija Stanje sve gore: Portugal ima još samo sedam slobodnih kreveta na odjelima intenzivne skrbi Veliki ekonomski gubitak, ilustracija Njemački ministar na udaru kritika zbog nestašice cjepiva: ''Potrajat će još najmanje deset teških tjedana''

>> Doznajte što sve dobivate s europskom zdravstvenom iskaznicom!

'Prema tome, naš je poticaj studentima da svoje fakultete dovrše puno prije nego što je to bila praksa u proteklom razdoblju', dodao je Jovanović.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako tu neće biti nikakvih ušteda i da je novi članak Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju praktički identičan članku 10. starog zakona iz 2008. godine, koji je također ostavljao tu mogućnost. Dodao je kako će u koordinaciji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta pokušati naći iznimke.

Na pitanje hoće li ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sufinancirati prijevoz učenika, ministar Jovanović je najavio kako je ta odluka spremna te će se naći na idućoj sjednici Vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook