Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlazak Ive Sanadera početak je vrhunca političke karijere Jadranke Kosor.


Kada je izrekao svoje slavno 'doviđenja i hvala vam svima na suradnji' Ivo Sanader je najavio i svoju nasljednicu. 'Predložit ćemo da predsjednica Vlade bude Jadranka Kosor, za to imamo preko 80 potpisa koalicijskih partnera', rekao je Sanader na izvanrednoj press konferenciji na kojoj je objavio svoju ostavku na mjestu premijera i predsjednika HDZ-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Turbulentna godina: Sukobi, optužbe, broševi, plagiranje diplomskog rada Slika nije dostupna HDZ o Sanaderu: Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost

Najavljujući promjene kao buduća premijerka Kosor je u Saboru izrekla rečenicu o krumpir salati koja će se još dugo spominjati tijekom njezina mandata, a pogotovo u osvrtima da je od početka 'igrala na kartu žene'. 'Ako jest vruć, ja ću ga znati ohladiti, oguliti i u ženskom stilu napraviti dobru krumpir salatu', rekla je Kosor komentirajući navode da je dolaskom na novu poziciju preuzela vrući krumpir.

Upravo zato što je žena i u strahu da ne ostavi dojam da nije dorasla teretu kojeg preuzima kamere su snimile Sanadera kako, tijekom Sabora HDZ-a 2009. i Kosoričina govora, svojoj supruzi komentira da ova 'ne smije plakati'. Opraštanje od bivšeg premijera na spomenutom stranačkom saboru bilo je ujedno i jedan od posljednjih trenutaka velikog prijateljstva Kosor-Sanader.

'Dragi prijatelju, dragi Ivo, dragi prijatelju, dragi predsjedniče, neću te razočarati. Dragi moj prijatelju, dragi moj Ivo', govorila je Kosor. S obzirom da mu je bila najvjernija suradnica mnogi su govorili da će preko nje Sanader i dalje vladati iz sjene. Tako je, čini se, i trebalo biti jer dok je nova premijerka obavljala svoje dužnosti i dok joj je rasla popularnost, Sanader se vratio.

Sanader se vraća, Kosor ga izbacuje iz stranke

Bio je to ključan trenutak u kojemu je Kosor odlučila stati na kraj prijateljstvu i poslušnosti Ivi Sanaderu, a tom odlukom podigla si je popularnost na rekordnu razinu. 'Uže vodstvo stranke je predložilo, a Predsjedništvo stranke donijelo odluku o brisanju doktora Ive Sanadera iz Hrvatske demokratske zajednice', izjavila je tadašnja premijerka.

Onda je počeo rat, s jedne strane su se pokrenule korupcijske istrage, a svako malo bi iz njih isplivalo i Sanaderovo ime, dok je s druge strane Sanader govorio kako je pogriješio te da Kosor nije sposobna za šeficu Vlade. 'Svima se pogreške događaju pa i meni. Da sam znao da će Vladu i državu voditi u ovom smjeru ne bih to napravio', rekao je.

Pregovori s EU, arbitražni sporazum sa Slovenijom, Facebook prosvjedi...

Glavni cilj Vlade Jadranke Kosor bili su pregovori s Europskom unijom, što je uvijek s ponosnom isticala kao veliki uspjeh. Tijekom mandata Jadranke Kosor Hrvatska je potpisala pristupni ugovor s EU, ali i arbitražni sporazum sa Slovenijom. Politički odnos dviju država nikada nije bio prisniji, što se odražavalo na svakom susretu Kosor s Borutom Pahorom. Bila je tu i borba protiv korupcije koja je pokazala kako se vladalo u HDZ-u proteklih godina.

>> Kosor: 9. prosinca i osobno mi je najvažniji dan u životu

>> Pahor i Kosor potpisali sporazum o arbitraži

Zbog velike nezaposlenosti i nezadovoljstva Vladi Jadranke Kosor glavobolje su zadavali Facebook prosvjedi diljem Hrvatske. Njihova poruka bila je jasna - Vlado, odlazi.

Dva mjeseca prije parlamentarnih izbora Kosor u stranku prima Tomislava Karamarka koji će joj naposljetku i preuzeti mjesto predsjednice HDZ-a. Konačan udarac bio je poraz na parlamentarnim izborima. No, unutar stranke za Kosor je to bio tek početak kraja. Mnogi vjerni suradnici tada su joj počeli okretati leđa. Na kraju je zajedno s Vladimirom Šeksom ostala i bez funkcije potpredsjednice Sabora iz redova HDZ-a.

Suze nakon poraza

Tih dana nije bila rijetkost vidjeti Kosor u suzama. 'Moja mi stranka šalje poruku da više nisam potrebna, ni ja ni moje iskustvo', rekla je Kosor i objasnila kako ju je sve pogodilo te da je ona 'samo žena'.

'Spočitavali su mi moje bračno stanje, bez sustezanja govorili da samohrana majka ne može dobro odgojiti svoje dijete, a ja, ako sam na nešto ponosna, onda je to kako sam odgojila svoga sina, do onih ružnih poruka u WC-u u Lisinskom koje su bile upućene meni, ali ja ću iz ove pozicije obične saborske zastupnice HDZ-a raditi svoj posao kao i do sada', rekla je Kosor u suzama.

Novi šef HDZ-a Tomislav Karamarko odbacivao je navode o odmazdi već je sve promjene nazvao 'osvježenjem stranke'. Ipak, naposljetku su pronašli funkcije za Kosor i Šeksa - ona je dobila mjesto u saborskom Odboru za obitelj, mladež i šport, a Šeks u Vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.