Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na presudu

HDZ o Sanaderu: Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je jučer izrečena presuda Ivi Sanaderu za uzimanje mita u slučaju INA - MOL, sudac Turudić u objašnjenju presude jasno je dio krivnje usmjerio i na Sanaderovu Vladu, ali i Predsjedništvo HDZ-a.

Aktualni predsjednik HDZ-a kao nestranački ministar u Sanaderovu je Vladu došao s mjesta šefa sigurnosne agencije. Ni na jednoj svojoj funkciji tvrdi nije imao saznanja o mogućim Sanaderovim malverzacijama. 'Kolektivnu odgovornost ne prihvaćamo. Pitanje je odluka gospodina Sanadera, a on svoju snagu nije crpio zato što je predsjednik HDZ-a, nego predsjednik Vlade'', kazao je Karamarko.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju"

Sebe ne smatra nimalo odgovornim. 'Na Vladi se ne sjećam takvih odluka, mislim da su to isforsirane tvrdnje kojima se želi destabilizirati HDZ, ali se u tome neće uspjeti', kazao je Karamarko. Najbliža Sanaderova suradnica iz tog vremena svoju odgovornost ne vidi. 'Naravno da ne, ali treba bolje čuti što je sudac zapravo rekao', kazala je Jadranka Kosor.

Andrija Hebrang sjedio je na stranačkim predsjedništvima. Tvrdi da nikada ne bi odobrio ugovor kojim Hrvatska gubi vlasništvo nad Inom. 'Ugovora nikada nije bilo, imali smo rasprave preko usmenih razlaganja i dijapozitive o različitim varijantama, ali ugovora nikada nije bilo', kazao je Hebrang.

>> Što HDZ-ovci misle o presudi bivšem šefu?

'Stranka o tome nije odlučivala, to mogu apsolutno potrditi i taj dio odgovornosti ne može biti na HDZ-u', kazao je Gordan Jandroković. Unutar Vlade o Ini je više znao Ivan Šuker i kao svjedok u postupku kazao je kako je osporavao neke Sanaderove tvrdnje. 'Sve što sam imao za reći rekao sam u sudnici', kazao je Šuker.

Obrazlažući presudu Turudić je bacio sumnju na HDZ, Sanaderu se, kazao je, nitko nije suprotstavljao. 'Mi smo svjesni da u smislu percepcije postoji teret na leđima HDZ-a, ali svaki dan pokazujemo da se mijenjamo', kazao je Jandroković.

Puno bitniji postupak za HDZ je Fimi medija gdje je uz Sanadera na optuženičkoj klupi stranka za trošenje ilegalno izvučenog novca iz državnih tvrtki.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene