Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpis u Stockholmu

Pahor i Kosor potpisali sporazum o arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali su sporazum o arbitraži.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut,  Pahor,u nazočnosti švedskog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Fredrika Reinfeldta,  potpisali su danas u Stockholmu sporazum o arbitraži. Tim sporazumom rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu. Sporazum je potpisan u zgradi švedske vlade nakon što je dobio zeleno svjetlo zastupnika u Hrvatskom saboru i suglasnosti članova slovenskog Odbora za Vanjsku politiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zadovoljstvo obje strane Sporazumu najveća potpora u Piranu, Izoli i Kopru Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

>>'Da nismo imali kontakt s otvorenim morem, ne bismo išli u arbitražu'

>> 'Kosor je dogovorila lošiji sporazum od Račana'

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih podrucja. Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti (equity) te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Sve počinje kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju EU

'Današnji dan nije povijesni samo za Sloveniju i Hrvatsku i za Europsku uniju u smislu njezina proširenja. Danas je dobar dan za cijelu međunarodnu zajednicu', rekao je Pahor Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a. Sporazum trebaju ratificirati obje zemlje i unaprijed se obvezati da će prihvatiti presudu arbitražnog suda, kakva god ona bila.

'Potpisivanje sporazuma velika je stvar'

Potpisivanje arbitražnog sporazuma veliki je dan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju nego i za Europu i međunarodnu zajednicu i otvara novo poglavlje u odnosima dviju susjednih zemalja, istaknuli su u srijedu u Stockholmu potpisnici sporazuma. 'Želim uputiti dvije-tri riječi građanima i građankama Hrvatske. Ovo je uistinu korak koji smo učinili radi budućnosti Hrvatske, radi budućnosti naše djece, a isto tako mislim da je ovaj korak malo otvorio vrata i donio novu nadu i našim susjedima, jugoistoku Europe, te mogu reći da će Hrvatska davati punu, istinsku potporu i našim susjedima na putu prema euroatlantskim integracijama', izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja je zajedno sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom potpisala arbitražni sporazum za rješavanje granice između dviju zemalja.

Sporazum je kao svjedok potpisao i predsjedatelj Europskog vijeća, švedski premijer Fredrik Reinfeldt. Kosor, Pahor i Reinfeldt dali su izjave nakon potpisivanja, ali novinarima nije omogućeno postavljanje pitanja. 'Ovaj sporazum je znak političke hrabrosti i pokazuje odlučnost dvoje premijera da riješe ovo teško pitanje koje je bilo otvoreno toliko dugo vremena', rekao je Reinfeldt. 'Današnji dan nije povijesni samo za Sloveniju i Hrvatsku i za Europsku uniju u smislu njezina proširenja. Danas je dobar dan za cijelu međunarodnu zajednicu, danas se dogodilo nešto dobro, nešto što rješava probleme a ne stvara ih, nešto što može biti inspiracija za budućnost a ne za brigu. Kakav fantastičan dan!', rekao je Pahor.

Podržavate ili osuđujete potpisivanje ugovora o arbitraži?

  • Podržavam
  • Osuđujem

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene