Počeo je Tjedan mozga, najsloženijeg organa koji i dalje krije puno nepoznanica. Mnogi ni ne znaju da je većina bolesti povezana s njim, pa je zbog toga liječenje često dugotrajno i komplicirano. Ove je godine Tjedan mozga posvećen umjetnoj inteligenciji, ali i nizu bolesti.

Galerija


Miroslav Jularić je bivši branitelj koji zajedno sa 70 svojih kolega iz Udruge dijeli isti problem - PTSP.

Vezani članci Ashley Massaro (Foto: Instagram) Mozak tragično preminule Playboyeve zečice bit će doniran: Hoće li znanost otkriti uzrok smrti? ''Vaš mozak je vremeplov'' (Foto: Anamaria Batur) Je li naš mozak zaista vremeplov?

"Danas nakon 27 godina, od 1991. ti problemi nisu nestali, oni su samo veći", kaže Jularić. Jer, od samog početka, kaže, branitelji nisu dobili adekvatnu pomoć i rehabilitaciju.

"Mi smo očekivali da će ipak dočekati netko tog branitelja nakon svega, da ću mu pružiti psihosocijalnu pomoć, da će ga ipak možda dočekati radni mjesto. Ali znamo kako je to sve na kraju završilo", dodaje.

Stvar u svoje ruke uzela je vinkovačka Udruga Bubamara, javnosti najpoznatija zbog otvaranja Buba-bara, prvog kafića u zemlji u kojemu rade osobe s invaliditetom.

"Ono što mi nastojimo kroz svoj svakodnevni rad pružiti različite usluge koje će im omogućiti što normalnije funkcioniranje, koje će ih potaknuti na ono pozitivno. Da se ne usmjere na ono što nemaju, nego na ono što još imaju", rekla je Maja Šibenik, psihloginja iz udruge Bubamara u Virovitici.

O ovim, ali i drugim bolestima govorit će se na Tjednu mozga. "O glavoboljama, epilepsijama, o moždanom udaru, o tumorima mozga, o depresiji, o PTSP-u, anksioznim poremećajima, govorit ćemo o mentalnom zdravlju mladih. Dakle, ljudi ne razmišljaju da su psihičke bolesti i neurološke bolesti, bolesti mozga", rekla je dr. Marijana Braš.

"Najučestalije bolesti nisu ni hipertenzija, niti dijabetes niti bolesti srca, nego ustvari- bolesti mozga", kaže dr. Ranko Stevanović.

Kao što je mozak složen organ, tako je složeno i liječenje. "Tu nema naglih i brzih uspjeha. Kod Alzheimera nema naglih i brzih uspjeha. Kod liječenja nekih poremećaja, pa čak i kad izgledaju jednostavno kao depresija, isto nema naglih i brzih pomaka", kaže Ivica Kostović, akademik s Instituta za mozak. Kao i u svemu, važna je prevencija.

Jedino se zdravim načinom života može utjecati na smanjenje bolesti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr