Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za poboljšanje međusobnih odnosa

Kosor, Pahor i Tadić osnovali osobnu trilateralu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nitko nije službeno otkrio zašto je pozvan Boris Tadić.

U Ptuju je održan susret slovenskog premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Prema dogovoru iz Kranjske Gore Hrvatska i Slovenija pod pokroviteljstvom Europske unije za nešto od dva tjedna organiziraju konferenciju o stabilnosti Zapadnog Balkana kojoj je cilj podržati sve zemlje u regiji na njihovom putu u Europsku uniju. Sastanak u Ptuju je priprema za tu konferenciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađena opasna bakterija Zbog salmonele povučeno pileće meso Perutnine Ptuj i PG Orehovec Slika nije dostupna U gostima kod gradonačelnika Bandić Slovencima: Dragi prijatelji, dođite se kupati na Bundek i Jarun

'Srbija nema ništa protiv sudjelovanja kosovskih predstavnika na skorašnjoj konferenciji, ali samo u skladu s rezolucijom UN-a 1244, kazao je Boris Tadić nakon sastanka. To znači da je srbijansko stajalište da kosovski predstavnici na međunarodne skupove mogu dolaziti samo kao predstavnici srpske autonomne pokrajine a ne kao nezavisne države. No, i dalje je ostalo visjeti u zraku hoće li srbijanski i kosovski predstavnik sjesti za zajednički stol na konferenciji za dva tjedna na Brdu kod Kranja.

Slovenski prijedlog bio je, kako se neslužbeno doznaje, da se čelnici država ili vlada okupe na način na koji se okupljaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU. To znači da na konferenciju dolaze sa imenom i prezimenom, bez funkcije.

Inače, Kosor, Pahor i Tadić su u Ptuju osnovali, kako kažu, osobnu trilateralu. Ona će služiti za jačanje i boljitak međunarodnih odnosa, ali prije svega za gospodarsko snaženje te zajedničke gospodarske istupe triju zemalja na tržištima EU. Pahor smatra kako je osnovana trilaterala jedan značajan korak unutar kojeg će se lakše riješiti otvorena pitanja, ali nije rekao na koja otvorena pitanja misli.

Jadranka Kosor je kazala kako europski put zemalja u regiji treba prestati biti opterećen bilateralnim pitanjima te je još jednom rekla kako je Vlada donijela odluku da se prijevodi europske pravne stečevine daruju zemljama u regiji.

Nakon sastanka Jadranka Kosor, Tadić i Pahor su otišli u šetnju Ptujem a potom i na večeru. Pio se souvignon, plava frankovka i zlatni muškat. Jela se domaća goveđa juha s rezancima, teletina na žaru s dvobojnom palentom. Troje lidera se sladilo s čokoladnim fonduem i svježim vocem. Prije toga malo se za predjelo prigrizlo i na trgu Ptuja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene