Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo usmrćivanje svinja na farmi 'Lipovača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na farmi svinja "Lipovači" Industrijsko-poljoprivrednog kombinata "Osijeka", na kojoj se pojavila svinjska kuga, jutros je počelo usmrćivanje 5500 svinja.

Ta je farma 1,5 kilometara udaljena od farme "Prkosa" gdje je prošli mjesec usmrćeno oko 3500 svinja zbog svinjske kuge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagorje: Osnovan stožer zbog svinjske kuge Slika nije dostupna Na izložbu 'upali' s ubijenom i krvavom divljom svinjom

Direktor osječke Veterinarske stanice dr. Miroslav Lederer izjavio je da će se usmrćivanje provoditi nekoliko dana jer je riječ o velikom poslu koji uključuje mnogo priprema te odvoženje strvina u  "Agroproteinku" u Sesvetski Kraljevec, koja osigurava kontejnere za odvoz, kazao je dr. Lederer.

Procjenjuje se da je šteta od svinjske kuge na objema farmama oko osam milijuna kuna.

Uzroci unošenja bolesti na farmu su niske biosigurnosne mjere te nekontroliran promet svinja s farme "Prkosa" na farmu "Lipovaču", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Mate Brstilo prije dva dana, kad je objavljeno da se opet pojavila svinjska kuga.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Petar Čobanković tom je prilikom istaknuo kako Ministarstvo strogo provodi sve mjere kako bi se virus klasične svinjske kuge u Hrvatskoj zaustavio i iskorijenio na što manjem području.

Ocijenio je neprihvatljivim da se virus pojavi u organiziranu uzgoju i pozvao je svinjogojce na najviši oprez i pojačanu primjenu sigurnosnih mjera na svojim farmama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene