Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPAR donosi

Počela je nova sezona emisije ''Startaj Hrvatska'': Prvi su se emotivnom i inspirativnom pričom predstavili Pivski mudraci: ''U ovoj je boci cijeli naš život''

Aktualno Galerija 4 mudraca - craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo 4 mudraca - craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo Foto: Nova TV Miroslav i Martina Vuković Miroslav i Martina Vuković Foto: Nova TV Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska Foto: Nova TV 4 mudraca 4 mudraca Foto: Nova TV +2 4 mudraca Galerija 1/7 >>
Životne nedaće nisu spriječile kreiranje poduzetničkog pothvata, koji je najprije rastao iz hobija, a tek se kasnije pretvorio u posao. Donosimo priču prvog poduzetnika treće sezone emisije Startaj Hrvatska.

Male poduzetnike s velikim ambicijama ponovno ćemo gledati zahvaljujući trećoj sezoni emisije Startaj Hrvatska. Osam kandidata predstavit će svoje ideje, proizvode, ali i put do njih, a sve to s poznatim razlogom – kako bi zauzeli svoje mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Hrvatske. Međutim, iz čitave palete sjajnih ideja i realizacija samo će jedan biti proglašen hit-proizvodom 2022. godine.

Zagrebačka županija, točnije Gornji Prnjarovec, mjesto je iz kojeg dolazi prva poduzetnička priča ovosezonske emisije Startaj Hrvatska. U ovome se idiličnom kraju kuha posebno pivo, a glavni akteri su četiri M – supružnici Miroslav i Martina Vuković te mali pomagači, sinčić Matko i kći Marla.

Miroslavov život nije bio jednostavan. Od teškog djetinjstva, preko prometne nesreće te popratnog oporavka nije mu bilo lako, no u svim nedaćama imao je veliku potporu bližnjih i prijatelja, koja mu je davala snagu, ustrajnost i ohrabrenje. Nedugo nakon nesreće, Miroslav je obnovio tinejdžersku ljubav s Martinom, koja je s njim bila u istom društvu. ''Zaljubila sam se kao nikada u životu'', prisjeća se toga njegova današnja supruga.

Kako svaka kompleksna priča može polučiti nešto dobro, tako je i automobilska nesreća bila jedna od najvećih prekretnica u Miroslavovu životu. Nakon nje ostvario je interes za raznim hobijima, poput restauracije starih motora, sviranja gitare, igranja šaha, ali počeo je i s kućnim pivarstvom, koje je početak ove poduzetničke priče.

4 mudraca - craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo Miroslav i Martina Vuković (Foto: Nova TV)

Miroslav Vuković prvi je improvizirani pogon izradio na svome tavanu: ''Kada nešto napraviš svojim rukama i onda probaš to pivo i dobro je i kada daš drugima da probaju i oni kažu da je dobro, to je nagrada za pivara.''

Miroslav pivo koje proizvodi naziva 4 Mudraca jer se sastoji od četiri sastojka – vode, hmelja, kvasca i ječma, no njegova supruga ima svoju simpatičnu teoriju podrijetla imena. Kako svi u obitelji imaju imena na početno slovo M, ona smatra kako je naziv piva 4 Mudraca zapravo zbog obitelji. Kako god bilo, ovo craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo te se proizvodi fermentacijom na visokim temperaturama. Voćnog je okusa, u kojem prevladavaju citrusne note, s dodatkom slada, a njegova je posebnost u načinu proizvodnje. Osim što se kuha na drva u maloj punionici, pale ale pivo gornje je fermentacije, što znači da se kvasci zadržavaju na površini. Također, pivo 4 Mudraca u potpunosti zadovoljava potrebe hladnog lanca kako bi do upotrebe stiglo u izvornom obliku zadržavajući kvalitetu i punoću okusa.

4 mudraca - craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo 4 mudraca (Foto: Nova TV)

Dok se Miroslav bavio proizvodnjom piva, njegova supruga Martina na sebe je preuzela marketinške aktivnosti, među kojima je bila i prijava na projekt Startaj Hrvatska. Najprije su došli na audiciju, a nakon što su prevladali početničku tremu, pribrano su objasnili što je zapravo njihovo craft pivo kojim se predstavljaju. ''U ovoj boci je naša budućnost, cijeli naš život i možda budućnost za neka pokoljenja'', bio je jasan, ali i emotivan Miroslav te je dodao: ''Startaj Hrvatska je stepenica dalje, ali kako god bilo, guramo dalje.''

Na njihovu emotivnu, ali vrlo inspirativnu i vrijednu priču nitko nije mogao ostati ravnodušan te su partneri projekta odlučili podržati ove mlade poduzetnike. Nakon audicije u njihovu craft pivovaru došli su stručnjaci iz SPAR-ove kontrole kvalitete. ''Totalni šok'', tako je ukratko Miroslav opisao njihov posjet saznavši koliko cijela procedura mora biti standardizirana kako bi okus piva u svakoj boci bio jednak. Martina je, s druge strane, u početku mislila kako ništa od nužnih preinaka neće biti problem sve dok nije dobila popis. ''A kako ćemo ovo?'' pitala se.

No, ubrzo su se primili posla te su uspjeli pribaviti potrebne potvrde i rješenja, a odradili su i radove poput ličenja i bušenja. Taman kada su mislili da su pri kraju, uslijedio je SPAR-ov e-mail: ''Nisam ni sve uspjela detaljno proučiti, ali potonula sam'', iskrena je bila Martina. Naposljetku su učinili ono što su još mogli te je došlo vrijeme za sastanak u SPAR-u.
Dočekao ih je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska, koji ih je nakon dobrodošlice pitao za razlog prijave na ovaj projekt. ''Startaj Hrvatska dao bi nam priliku za drugačiji svijet, u kojem bi Miroslav mogao biti samo u pivarstvu'', obrazložila je Martina zašto žele od hobija napraviti posao.

Fenzl je pohvalio njihovu spremnost, ali se i osvrnuo na primjedbe Odjela kontrole kvalitete iz SPAR-a. Također, spomenuo je i zahtjeve ovih supružnika što se tiče transporta i skladištenja piva, koje su mu oni pojasnili: ''Naše je pivo nepasterizirano i nefiltrirano, ono je izvorno prvo, pivo kakvo treba biti.'' Odatle i naziv ''živo pivo'', što podržava predsjednik Uprave SPAR Hrvatska te u tome vidi raritet. Helmut Fenzl pohvalio je njihovu ambicioznost, rekao kako se SPAR ne boji posebnih zahtjeva, već potiče kvalitetu te da mogu biti partneri, čime su 4 Mudraca službeno postala dijelom projekta Startaj Hrvatska.

''Ovo je za nas prilika života!'' rekao je Mladen, koji je na krilima uspjeha sa suprugom prionuo na povećanje proizvodnje. Za to je bilo potrebno uložiti i vrijeme i novac, tako da su prodali automobil, a Mladen je na poslu uzeo neplaćeni dopust te su dobivenim novcem naručili strojeve kako bi se pripremili za nove narudžbe.

4 mudraca - craft pale ale pivo nepasterizirano je i svijetlo SPAR Hrvatska naručio je pale ale svijetlo pivo 4 Mudraca u količini od 7 tisuća komada (Foto: Nova TV)

Prvu narudžbu ovom upornome bračnom paru iznijela je Žana Lovrić, Direktorica Nabave Prehrane i NF1 SPAR Hrvatska. Pohvalila je njihov trud, hrabrost i vjeru te iznijela: ''SPAR Hrvatska od vas će naručiti pale ale svijetlo pivo 4 Mudraca u količini od sedam tisuća komada.''

Na ove riječi Martina nije mogla suspregnuti suze radosnice, a Mladen je zaključio: ''Uspjet ćemo!''

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene