Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sadržaj nepoznat

Počela ispitivanja svjedoka u istrazi zločina u Gruborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkome Županijskom sudu danas je ispitano prvih pet svjedoka u istrazi protiv bivšega ratnog zamjenika zapovjednika specijalne policije Željka Sačića i još četvorice bivših specijalaca osumnjičenih za ratni zločin u Gruborima nakon vojne akcije ‘Oluje’ 1995.

Istražni sudac Zdenko Posavec trebao bi ispitati 70-ak svjedoka, a danas je ispitao petoricu specijalaca, među kojima i zapovjednika specijalne policije Zdravka Janića, koji je u vrijeme ubojstva šestero srpskih civila u Gruborima bio načelnik MUP-ova Odjela za borbu protiv terorizma. Janić je svjedočeći lani na suđenju trojici hrvatskih generala u Haagu izjavio kako nije znao za zločin u Gruborima jer mu Josip Čelić, zapovjednik akcije čišćenja terena oko Knina tijekom koje se dogodio zločin, u usmenom izvješću to nije spomenuo. Janić je tada rekao da je za sve doznao tek 2004., kada je u arhivu MUP-a naišao na Čelićevo pisano izvješće u kojemu je navedeno da su u Gruborima pripadnici 'Lučkoga' naišli na oružani otpor preostalih pripadnika tzv. krajinske vojske, pri čemu je izbio sukob u kojem su poginuli i civili.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

>> Žalba Željka Sačića djelomično prihvaćena

O sadržaju Janićeva iskaza pred sucem Posavcem nije se moglo ništa doznati kao ni o svjedočenju Josipa Turkalja, u vrijeme ‘Oluje’ zapovjednika Antiterorističke jedinice ‘Lučko’ čiji se pripadnici sumnjiče za zločin u Gruborima. Uz Janića i Turkalja ispitana su još trojica bivših pripadnika specijalne policije. Prije je najavljeno da će se ispitivanje svjedoka nastaviti 18. siječnja. Sačić (46) i ostali osumnjičeni su u pritvoru. Njega se po zapovjednoj odgovornosti tereti da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan idućeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća.

Uz Sačića, osumnjičeni su Frano Drlje, vođa grupe pripadnika Antiterorističke jedinice ‘Lučko’ koja je ušla u Grubore, pripadnici te jedinice Berislav Garić i Igor Beneti te Božidar Krajina, jedan od zapovjednika skupina specijalaca koje su u dolini Plavnoga pretraživale teren. Kako je jedino Sačiću određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a ne i zbog teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo, njegov branitelj Zvonimir Hodak očekuje da će Sačić izići na slobodu nakon ispitivanja 15 svjedoka koji se odnose na njega. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene