Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresno svjedočenje pilota kanadera

'Mislio sam da sam vodenom bombom ubio ljude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici svjedočio je pilot Stjepan Lesković.

U sudnici zadarskog Županijskog suda ispričao je kako je požar na Kornatu bio velik i težak za gašenje s avionom zbog čega je tražio pomoć. Dražen Slavica poslao ga je u Vodice, a nakon pet bacanja vratio se na Kornat.  Kopilotkinja Antonela Marinov mu je preko veze rekla da izvlače žive i mrtve, a on se naježio i pomislio da je vodenom bombom pogodio ljude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za Kornat 'Jedan vatrogasac je umro kad smo došli do njih, s glavom među kamenjem' Slika nije dostupna Psginuli vatrogasci Slavici će se suditi u Zadru

Svoje viđenje tragedije na Kornatu ispričala je i  Antonela Marinov, kopilot. Rekla je da su očekivali jednog ili dva ozlijeđena vatrogasca, a kada su došli na mjesto događaja odmah je započela utrka s vremenom. 'Padao je mrak, nismo znali gdje s ozlijeđenim vatrogascima, u helikopteru nije bilo mjesta za sve', prisjetila se. Dodala je kako ih u bolnici na Firulama nije dočekao liječnik, već su oni njega čekali jedno vrijeme.

Čedo Prodanović, odvjetnik vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, tvrdi da je zapovijedanje na Kornatu trebao preuzeti Mladen Jurin.

Odvjetnik Prodanović rekao je u sudnici zadarskog Županijskog suda da je nakon angažiranja zračnih snaga zapovijedanje trebao preuzeti glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. Prodanović tvrdi da su iz neobjašnjivih razloga helikopteri Mi-8 ostali gasiti Hvar, iako su već trebali biti na Kornatima.

Mihovil Tomašević, mehaničar u Divuljama, u svjedočenju je  rekao kako je upozorio nadređene da helikopter koji se šalje na Kornat nije osposobljen za spašavanje i da može ići samo u izvidnicu, no nisu ga poslušali već su svejedno poslali helikopter.

Kada je stigao na Kornat zajedno s vatrogascima, na helikopteru H-202  se probušila guma. Nakon što se dogodila tragedija, istim su helikopterom spašavani ozlijeđeni vatrogasci.

>> Suđenje za Kornate - roditelji opet optužuju da su tijela pomicana

Danas je svjedočio i Rafael Boban, pilot helikoptera Bell koji je bio prvi na terenu nakon dojave o nesreći. Njegovo svjedočenje o tragediji i riječi Slavena Morožina, tehničara Bella, ne podudaraju se. Naime, Boban tvrdi da je za stradale saznao tek po dolasku na Kornat, a tehničar da su za to znali prije polijetanja.

Na zadarskom Županijskom sudu danas nastavljeno je suđenje vatrogasnom zapovjedniku osumnjičenom za smrt 12 vatrogasaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene