Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I liječnici prijete prosvjedima

Plenković opet napada: "Štrajk treba trenutno obustaviti, ovo je orkestrirani pokušaj pred predsjedničke izbore"

Premijer Andrej Plenković tvrdi da su štrajk prosvjetara i veliki prosvjed koji je najavljen za ponedjeljak, orkestrirani i "lijepo osmišljeni" pokušaj pred predsjedničke izbore.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, prokomentirao je posljednji sastanak s predstavnicima sindikata, koji je održan u petak, ali je umjesto pomirljivih tonova ponovio da su štrajk i prosvjed orkestrirani. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Jučer smo pokazali ponovno dobru volju, odrazgovarali s njima i pokušavamo naći aranžman koji bi trebao učiniti ono što je najbitnije. Prvo, trenutno obustaviti štrajk, ne dopustiti da tema koeficijenata bude ispolitizirana od oporbe, političkih stranaka i interesnih skupina. Ne možemo iste godine dvaput o istom. Ne možemo dvaput gledati kako nam demagozi iz SDP-a potpisuju za referendum '67 je previše, a njihova vlada uvela 67 godina. To ne ide. Ovo je čisti, orkestrirani, lijepo osmišljeni pokušaj pred predsjedničke izbore", rekao je novinarima Plenković prilikom davanja podrške HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji, Kolindi Grabar-Kitarović.

Plenković je ponovio da je Vlada dosad povećala plaće 11,5 posto te da će do kraja njihovog mandata povećanje iznositi 18,3 posto. 

"Volio bih da me netko od analitičara kad je to neka Vlada konzistentnom politikom plaća povećala plaće za 18 posto u mandatu, a pritom se nije zaduživala, ima uravnotežen proračun i smanjuje javni dug. Ovaj paket uključuje povećanja od 250 kuna i božićnice i regresa i dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje iznosa otpremnine. Sve je to pažljivo ispregovaran paket", nabrajao je Plenković.

Ponovio je i da koeficijenti nisu predmet pregovora socijalnih partnera, već je riječ o aktu kojeg jednostrano donosi Vlada uredbom. 

"Rekli smo im da ćemo revidirati cijelu uredbu uz pomoć vanjskih stručnjaka. Garantiram vam, teško ide. Danas imamo temu prosvjete, prije tri mjeseca imali smo zdravstvo, sutra će biti netko drugi. Mi ćemo i dalje ostati isti. Neće biti ministrice Divjak, ali će biti neki drugi ministar koji se bavi nekim drugim resorom i ljudima u njegovom području. To je bit, ljudi to moraju razumjeti", rekao je Plenković. 

"Andrej, nismo te tako učili"

Premijer je komentirao i transparent njegovih profesora iz zagrebačke 16. gimnazije, kojim su mu poručili da ga nisu tako učili. Plenković ne smatra da je i ta poruka ispolitizirana zbog osjećaja nepravde koji je akumuliran kod učitelja otkad su se zaposlili.

"Znate, rade cijeli život s djecom, a na kraju odu u mirovini s jedva sedam tisuća kuna. Nisu oni, nažalost, jedini. U našem mandatu je prosječna plaća u Zagrebu povećana na 7500 kuna. U Hrvatskoj je skoro 6.700 kuna. Znači, mi smo učinili korake naprijed. Volio bih i ja da mogu sve za sto posto povećati. Ne mogu toliko, to nije realno", rekao je Plenković pa se osvrnuo na transparent profesora svoje bivše škole. 

"Bio sam prije godinu dana na obljetnici škole. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv ravnateljice, moje drage Nine Karković, moje profesorice talijanskoga s kojojm sam i dan danas dobar. Čujem i slušam njenu poruku, razumijem, radim sve što mogu da radim na tome da ukidam regres, ukidam božićnice, spuštam koeficijente ili spuštam plaće, rekao bih da sam neki zločesti premijer koji ne voli nikoga pa ni učitelje i profesore. Ali, ako ja radim obrnuto, da sve ode prema gore, onda u ovom pojednostavljenom pristupu – štrajk, teško je profesorima, Vlada je nedovoljno tankoćutna – treba pogledati malo realnosti. Evo, sad sam govorio po ure, a vi nećete ništa prenijeti jer je predugo", rekao je Plenković.

I liječnici prijete prosvjedima

Nakon prosvjetara, prosvjedima prijete i liječnici. Hrvatska liječnička komora i sindikat izvijestili su da će u prosincu pokrenuti niz akcija kako bi skrenuli pozornost vladajućih na neodrživi status, položaj i radnu satnicu liječnika.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene