Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP) Foto: Afp

Hrvatska očekuje da i Slovenija i Mađarska poštuju odluku da se članice EU-a međusobno podupiru na putu prema članstvu u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), izjavio je u ponedjeljak u Parizu hrvatski premijer Andrej Plenković.


"Principijelan je stav da se trebamo svi međusobno podržavati. Postoji platforma, vrlo jasna politička odluka i ja očekujem da i Slovenija i Mađarska poštuju takvu odluku EU-a i podrže Hrvatsku na putu prema OECD-u jer je to u krajnjoj liniji i i njihovu interesu zbog naših međusobnih gospodarskih odnosa, trgovinske razmjene i jačanja Hrvatske među financijskim i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave gospodarstvom", izjavio je Plenković nakon razgovora s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom u sjedištu organizacije u Parizu.

Plenković se početkom ove godine sastao u Davosu s glavnim tajnikom Gurriom i tada izrazio interes Hrvatske za ulazak u OECD. Potkraj siječnja hrvatska vlada je i formalno uputila pismo namjere o pristupanju OECD-u.

Međutim, Slovenija i Mađarska su najavile da će blokirati hrvatsku kandidaturu. Slovenija zbog odbijanja Hrvatske da prizna arbitražnu odluku o granici, a Mađarska zbog pitanja u vezi s odnosima Ine i Mola.

OECD trenutačno ima 35 država članica koji su gospodarski najrazvijenije u svijetu.

Vezani članci Andrej Plenković i Janez Janša Sastali se Plenković i Janša: Hrvatska je zainteresirana za izgradnju novog bloka nuklearne elektrane Slika nije dostupna Što za Hrvatsku znači mađarska blokada: Predsjednica putuje u Budimpeštu u ozračju ucjene

OECD je utemeljilo početkom 60-tih osamnaest europskih država, Kanada i SAD kao nasljednicu organizacije nastale u okviru Marshallovog plana 1948., koji je imao za osnovni cilj poratnu obnovu razrušene Europe.

U međuvremenu se organizacija širila na današnjih 35 zemalja članica. Odluku o proširenju odnosi Vijeće OECD-a, koje čine veleposlanici zemalja članica.

Plenković je istaknuo kako Hrvatska želi da je OECD pomogne u gospodarskim, strukturnim reformama, jer je riječ o organizaciji koja posjeduje vrlo važna stručna znanja u području gospodarstva, financija, borbe protiv korupcije, javnih nabava, porezne politike i svega što može pomoći Hrvatskoj u ispunjavanju njezina nacionalnog programa reformi.

"Očekujemo da se u sljedećim tjednima na razini Vijeća OECD-a razmotre ambicije šest država koje žele pristupit organizaciji. Očekujemo da će u procesu koji će trajati u sljedećih godinu, godinu i pol dana doći do intenzviranja naših razgovora, dijaloga i pristupanja Hrvatske različitim međunarodno-pravnim dokumentima koje OECD ima i na taj način postupno ići prema članstvu. Stav glavnog tajnika je vrlo afirmativan prema Hrvatskoj i ovaj dijalog ćemo nastaviti tijekom 2018.", rekao je Plenković.

Plenković u utorak će u Parizu sudjelovati na summitu o klimi na kojem će sudjelovati 50-tak šefova država ili vlada. "One Planet Summit" održava se točno dvije godine nakon potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi.

Summit organizira francuski predsjednik Emmanuel Macron kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma. Na summitu će se razgovarati o potrebi financiranja borbe protiv klimatskih promjena. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju