Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlog - arbitraža

(Ne)očekivani potez - Slovenija blokirala Hrvatsku: "Zagreb ne ispunjava uvjete"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) jer ne ispunjava uvjete za uključenje, objavili su u srijedu slovenski diplomatski izvori, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, nakon što je Hrvatska odbila priznati arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Takvo je stajalište Slovenija neslužbeno već iznijela glavnom tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji, tijekom u utorak završenog Bledskog strateškog foruma.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Za vrjeme te međunarodne konferencije Slovenija je u opsežnoj diplomatskoj ofenzivi goste skupa iz Europe i svijeta nastojala uvjeriti da hrvatsko neprihvaćanje granične arbitraže predstavlja kšenje načela vladavine prava, te da hrvatska vlada pokazuje nepoštovanje prema međunarodnom pravu odbijajući arbitražnu presudu.

Da ne može podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, Slovenija je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a, na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice obavijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Glavni tajnik organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, namjerava u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija, na članstvo u OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, no Gurria će za sada predložiti samo primanje Rumunjske, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Službeni stav Ljubljane da ne može podržati članstvo Hrvatske prvi je put potvrđeno u srijedu u Bruxellesu iako je neslužbeno taj potez Slovenija Gurriji najavila već na rubu Bledskog strateškog foruma.

Svoje neslaganje s učlanjivanjem Hrvatske u OECD Slovenija je, kako navode, iznijela i službeno u srijedu i to zbog informacija da će Europska unija koja tradicionalno podržava svoje članice koje se žele uključiti u OECD izraziti nezadovoljstvo što će Gurria predložiti da se u OECD primi samo Rumunjska, navode slovenski mediji.

Blokadu potvrdio i Erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u intervjuu za Večer potvrdio je da će Slovenija u Parizu glasovati protiv članstva Hrvatske u OECD-u. "Odlučno sam bio protiv toga da Hrvatskoj damo zeleno svjetlo. Osim ako se Hrvatska ne obveže da će ispoštovati ono što se od nje očekuje", rekao je Erjavec za Večer.

Na pitanje ima li za to potporu slovenske vlade Erjavec je kazao da je se danas sastala međuresorna skupinu koju vodi predsjednik vlade te da je odluka koalicijski usklađena.

OECD ima trenutno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Slovenija je članicom OECD-a postala sredinom 2010., nakon pregovora koji su potrajali dvije i pol godine kako bi se ispunile odredbe pristupnog programa. Zajedno sa Slovenijom OECD, u kojemu se takve odluke donose konsenzusom, je primio i Estoniju, Izrael, Čile i Rusiju.

Reakcija Hrvatske: Slovenska blokada iznenađujuća i protivna stavu EK-a i članica EU-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u srijedu da je Slovenija dosad podržavala hrvatsku ambiciju pristupanja OECD-u, ali sada zbog bilateralnog pitanja granice najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te članice EU-a aktivno podržavaju.

Slovenija je u srijedu u Bruxellesu obavijestila veleposlanike zemalja EU-a da ne može podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

"Slovenija nas dosad podržavala hrvatsku ambiciju pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija", kaže se u reakciji MVEP-a.

"Vijest koju smo danas primili iz Bruxellesa o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća; i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju", naglašavaju sa Zrinjevca.

MVEP i hrvatska vlada pozorno prate raspravu koja se vodi između 35 članica OECD-a tijekom rujna u Parizu o mogućem otvaranja vrata ove organizacije razvijenih država novim članicama te dinamici upućivanja pozivnica za članstvo, kaže se u priopćenju.

Među kandidatima za članstvo u OECD-u su tri europske, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska i tri južnoameričke države, Argentina, Brazil i Peru.

"Stav Europske komisije prema daljnjem proširenju OECD-a je od 2007. nepromijenjen – zagovara se pristupanje svih država članica EU-a OECD-u", naglašava MVEP.

Pristupni proces je dugotrajan i zahtjevan, postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidat za članstvo treba ispuniti, na čemu hrvatska vlada intenzivno radi već niz godina, ali za odluku o upućivanju pozivnice presudna je ipak politička volja država članica OECD-a.

"Hrvatska diplomacija će nastaviti kroz kontakte s Bruxellesom te svim državama članicama OECD-a zagovarati naše pristupanje OECD-u, što će omogućiti prijenos najboljih svjetskih iskustava i standarda u naše gospodarske, razvojne, obrazovne i brojne druge javne politike", zaključuje MVEP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene