Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plenković nakon summita

"Možemo biti zadovoljni. Sjetite se koliko su trajali pregovori prije pet godina"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa je poručio kako možemo biti zadovoljni izborom novih čelnika institucija Europske unije.

Premijer Andrej Plenković komentirao je dogovor oko čelnih ljudi Europske unije koji je postignut nakon maratonskih pregovora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Istaknuo je kako sa svim kandidatima i izabranim čelnicima Hrvatska ima dobru suradnju. 

"Mislim da možemo biti zadovoljni. Ovo je dobra poruka jer smo relativno na vrijeme postigli dogovor, sjetite se koliko su trajali pregovori prije pet godina", kazao je premijer. 

Na pitanje možemo li očekivati da je ovo kraj tzv. spitzenkandidata Plenković je odgovorio kako su očito različite političke grupe unutar EU različito dožvivjele takav koncept. 

"Temeljni cilj grupe socijalista i liberala je da na čelo Komisije dođe netko iz njihovih redova, a ne iz Europskih pučana. Nama to nije dolazilo u obzir. Ovo što je danas postignuto respektira većinsku volju birača", rekao je Plenković, istaknuvši da je pozicija Hrvatske cijelo vrijeme bila koordinirana i jasna.

"Što se tiče Hrvatske ja sam rekao, mi smo već ostvarili mega pobjedu izborom ministrice vanjskih i europskih poslova i potpredsjednice Vlade, Marije Pejčinović Burić, prošlog tjedna u Strasbourgu. Proći će neko vrijeme da mnogi shvate dimenzije toga uspjeha", rekao je Plenković, istaknuvši da je Hrvatska mlada članica Europske unije pa nije bilo realno da bilo tko iz Hrvatske bude imenovan na poziciju šefa neke od institucija.

"Igrali smo jako ozbiljnu utakmicu, jako nas respektiraju. Takvu vrstu kredibiliteta i utjecaja može se dobiti jakim radom i zalaganjem", rekao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene