Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darivali krv

Plemenita i humana gesta riječkih policajaca i vatrogasaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječki policajci i vatrogasci u velikom su se broju odazvali pozivu Crvenoga križa na dobrovoljno darivanje krvi. Oni se u svom poslu nagledaju mnogih nesreća pa su svjesni kako s pola litre darovane krvi itekako nekome mogu spasiti život.

Strpljivo su riječki policajci čekali na darivanje krvi. 'Inače dajem krv, ovo mi je 14. put da dajem krv', kaže policajac Ante Alić.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura"

Ovi se ljudi svakodnevno susreću s unesrećenima i zato su možda još svjesniji kako ovim činom zaista pomažu nekome.

>> Zagrebački srednjoškolci darovali više od 400 litara krvi

'Upravo zbog tih situacija kad vide ljudske potrebe, kad je život ugrožen pa je onda i veći osjećaj humanosti za davanje za pomoć u bilo kojem obliku ustvari', kaže policajac Hari Brnad.

Na pomoć su uvijek spremni i vatrogasci koji nerijetko krv daju u hitnim situacijama. 'Kada hitno postoji nekakva potreba za određenim tipom krvi da nas hitno pozovu i da odemo s obzirom da smo blizu zavoda za transfuziologiju da damo krv', kaže zamjenik zapovjednika JVP Rijeka Dario Gauš.

Svake godine u Hrvatskoj se potroši oko osam tisuća litara krvi. Svaka je doza dragocjena. 'Pogotovo u ljetnim mjesecima kada su česte prometne nezgode i veća je potreba za krvi. U biti jedna doza krvi može spasiti jedan život', kaže dr. Sanja Zubović Velebit iz riječkog Zavoda za transfuziologiju.

Svjesni su toga i dobrovoljni darivatelji. 'Zato što se jako dobro osjećam, nekako humano, znači nekome pomažem u životu', kaže vatrogasac Jerko Crnković.

Svatko tko želi pomoći - može, darivanje krvi ne boli, a može spasiti nečiji život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene