Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napravili smo mali eksperiment - postavili smo karaoke nasred Cvjetnog trga u Zagrebu i to za vrijeme subotnje špice. Nekima je fraza 'ne znam pjevati' najbolji izgovor da se ne prepuste grlatom veselom pjevanju i to pred svima!


Upravo takvo pjevanje je jedna od najdostupnijih i najzdravijih stvari koju možete napraviti za sebe jer, kažu istraživanja, već je 15 sekundi glasnog pjevanja ili samo pjevušenja dovoljno da se raspoloženje promijeni na bolje. A za to nema boljeg dokaza od zbora Zagrebački liječnici pjevači.

Zbor koji 41 godinu barem jednom na tjedan zajedno pjeva: znaju oni da se pjesmom popravlja raspoloženje, ali i da se tada u tijelu događa čudesan proces unutarnjeg razgibavanja - pravilno dišemo i pluća se razgibavaju, srce ubrzano kuca i krv prokola tijelom! Zato oni koji pjevaju zasigurno nemaju hladne noge. Dok pjevamo, i našem mozgu je ugodno - pojačano se luče endorfini, odnosno hormoni zadovoljstva. A učenjem tekstova vježbamo i pamćenje, način komunikacije i izgovor riječi.

Ono što nam omogućava da pustimo glas skriveno je u tijelu - to su naše glasnice koje bez pomoći drugih organa ne bi mogle proizvesti glas. A za malo bolji pogled na glasnice potrebna je laringoskopija. One se rastežu kada proizvodimo visoke tonove i skupljaju kada proizvodimo niže, a pri tome im pomaže niz mišića. Kako ih ne bismo razderali i postali promukli, pa za kaznu šutjeli nekoliko dana, prije pjevačkog pothvata bilo bi poželjno naučiti osnove pjevanja. To najbolje znaju operni pjevači jer je njihova tehnika pjevanja najzahtijevnija - moraju aktivirati više od 60 mišića.

Zdravo je, a opet imamo strašan problem kada se od nas zatraži da zapjevamo u javnosti. To je pokazao i eksperiment Provjerenog na prometnom trgu, sve dok jedna gospođa nije pristala podijeliti radost sa svima. Nakon što je probila led, mikrofona naših karaoka primili su se oni od 7 do 89 godina! Kako je to izgledalo, doznajte u prilogu Provjerenog!

Vezani članci Propala operacija grudi - 3 Optužile splitskog kirurga da ih je unakazio: "Kad legnem na leđa, grudi mi dođu ispod ruku" Kirurg uzvraća: "To su sve bezobzirne laži!" Provjereno: Ljubica Lazić sama sa svojim životinjama - 3 Nakon fakulteta i rata završila u derutnoj štali: "Ovo je nepojmljivo, za nekoga da bude sam i radi ovo što ja radim u vremenu u kojem živimo…"