Red kiše, red sunca pa hladnijeg vremena - idealno za razmnožavanje krpelja koji probleme zadaju stanovnicima Gorskog kotara. No, ne zbog uboda već zbog zaraženog mlijeka. Pet osoba zaraženo je opasnom bolešću i zato treba biti na oprezu.

Galerija


Tri osobe iz Gorskog kotara bile su hospitalizirane zbog krpeljnog meningoencefalitisa. Razlog nije ubod već konzumacija neprokuhanog kozjeg mlijeka.

''Testirali smo još sedmero osoba, još dvije su imale nekakve specifične simptome. Nije se razvila prava klinička slika krpeljnog meningoencefalitisa i kod njih je dokazano da su se i oni u biti zarazili i isto su rekli u anamnezi da su koristili to neprokuhano kozje mlijeko. Oni koji su isto u tom periodu koristili to mlijeko, ali su ga termički obradili nisu se razboljeli'', rekla je epidemiologinja Marina Kovačević.

Koze su s područja općine Lokve. Uzeti su im uzorci krvi i mlijeka te poslani na daljnju analizu, rezultati se čekaju. Stanovnici ipak nemaju straha.

Ali, treba biti na oprezu pogotovo za sunčanog, toplog i vlažnog vremena. Ovi sitni nametnici obitavaju na lišću, granama te u niskom raslinju. Njihov ubod izaziva svrbež i crvenilo i kod ljudi i kod životinja.

Šetači na Jarunu, ilustracija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Njihovi ugrizi mogu imati teške posljedice za ljude i životinje: Uranila sezona sitnih nametnika koji prenose niz opasnih bolesti

Sezona krpelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasnost koja nam prijeti iz trave: Ovo je sve što trebate znati o krpeljima i kako ih se brzo riješiti

''Pse i mačke treba tretirati preparatima protiv krpelja, a što se tiče domaćih životinja, koze pogotovo treba tretirati ektoparazitima'', kazao je Matija Paulović, veterinar.

Simptomi ove bolesti su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u kostima, slabost. Zaštititi se možemo i cjepivom.

''Osobe koje se ne cijepe trebale bi nositi duge rukave i duge hlače te se pregledati nakon boravka u prirodi'', savjetuje Kovačević.

Posljedice mogu biti kobne. Prije 11 godina krpelj je odnio život sina gospođe Dine Štimac u Crnom Lugu.

''Sandro je vjerojatno udahnuo krpelja. Taj krpelj se inkubirao u organizmu i nakon toga je došlo do te bolesti'', priča Dina.

Krpelji prenose virusne i bakterijske bolesti. Prošle su godine u Hrvatskoj zabilježena 822 slučaja lajmske bolesti te 23 slučaja meningoencefalitisa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

HZZO konačno odobrio lijek neophodan za malenu Lotu: "Ona već prima terapiju, podnosi je savršeno"